2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Az EU arra készülhet, hogy formálisan is leállítsa az olajszállítást a Barátság vezetéken keresztül

Az Európai Unió arra készül, hogy formálisan is leállítsa az olajszállítást a Barátság vezetéken keresztül Németország és Lengyelország felé –számol be erről a Bloomberg. Az amerikai gazdasági lap szerint a két ország már korábban közölte, hogy nem vásárol orosz kőolajat, a lépés csak szimbolikus lenne. Érdekes, hogy ez épp most merült fel, miután az ukrán elnök azt javasolta, hogy Ukrajna robbantsa fel a Barátság vezetéket, amely Magyarországot látja el kőolajjal, ezzel ugyanis megsemmisíthetné a magyar ipari infrastruktúra orosz kőolajra épülő elemeit.



Az uniós szankciók alól jelenleg Magyarország, Csehország és Szlovákia mentesül, akik a vezeték déli ágán kapják az olajat, és ez most sem változna. A javaslat az EU Oroszország elleni 11. szankciós csomagjának része lenne, mely tartalmazná azt a szabályozást, amely lehetővé tenné, hogy a Barátság vezetéken keresztül kazahsztáni olajat vásároljanak egyes tagállamok.

Ahogy azt megírtuk, a folyamatosan szivárgó Pentagon-iratokban a Washington Post rábukkant Zelenszkij azon ötletére, mely szerint Magyarországgal is háborúzni kellene Ukrajnának. Az amerikai lap szerint az ukrán elnök a magyar ipar elleni szabotázsakcióval torolta volna meg a kormány állítólagos „Kreml-barátságát”, ami az általánosan elfogadott nemzetközi gyakorlat szerint egy Magyarország elleni támadásnak tekinthető. Az amerikai titkosszolgálatok által végzett lehallgatások kiszivárgott dokumentumai szerint Zelenszkij február közepén Julija Sviridenko miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszélésen azt javasolta, hogy Ukrajna robbantsa fel a Barátság vezetéket, amely Magyarországot látja el kőolajjal, ezzel ugyanis megsemmisíthetné a magyar ipari infrastruktúra orosz kőolajra épülő elemeit.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató