2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Megháromszorozódott az Európába tartó illegális migránsok száma

A Frontex vezetőjének elmondása alapján példátlan méretű az Európai Uniót célzó bevándorlás, amelyet a francia Köztársaságiak alelnöke szerint a kormány tovább generál az országban munkát vállaló, okmányokkal nem rendelkező migránsoknak kibocsátott tartózkodási engedélyekkel.

Európát valósággal megrohamozták a Földközi-tengeren át érkező bevándorlók, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) márciusban kinevezett új vezetője, Hans Leijtens egyenesen aggasztónak nevezte az idei évben regisztrált adatokat. A Politico brüsszeli hírportálnak adott interjúban Leijtens arról beszélt, hogy a múlt év azonos időszakához képest 2023 januárja és áprilisa között csaknem 300 százalékkal nőtt a Földközi-tenger középső részén az Európai Unióba történő illegális átkelések száma, elérve a 42 200-at.

A Frontex vezetője megjegyezte, hogy más útvonalakon, például a Nyugat-Balkánon csökkentek az illegális határátlépések, de átlagosan az összes útvonalat nézve a növekedés így is 26 százalékot tesz ki. 

Elmondása alapján lényegesen több migráns érkezik az EU-ba különböző okok miatt, a jelenséghez hozzájárul az éghajlatváltozás és bizonyos konfliktusok. Hans Leijtens példaként említette a szudáni eseményeket, de az embercsempészek is egyre szervezettebben és hatékonyabban dolgoznak.

A témáról szintén hírt adó francia Le Figaro kiemeli, hogy a Frontex vezetője által említett, a Földközi-tengeren történő illegális átkelések az Európai Uniót célzó, eddig regisztrált 80 700 illegális belépésnek csaknem a felét teszik ki. Különösen megugrott a Tunéziából érkezők száma, a Frontex 1100 százalékos növekedést tapasztalt a múlt évhez képest. A francia lap értesülései szerint az embercsempészek gyorsan, alacsony költséggel előállítható kis fémhajókkal szállítják a migránsokat, ami magyarázatot adhat az átkelések számának ugrásszerű növekedésére.

Az illegális bevándorlás különösen nagy fejtörést okoz Franciaországban, ahol a migránsok elszállásolására létesített befogadóközpontok már csordulásig megteltek, ezért a hatóságok szállodákban és tornatermekben kénytelenek elhelyezni őket.

Gérald Darmanin belügyminiszter még tavaly decemberben jelentette be, hogy egy új bevándorlási törvényen dolgozik, mellyel az a francia kormány célja, hogy megkönnyítse az integrációt azoknak, akik valóban dolgozni szeretnének, ezzel egy időben pedig hatékonyabbá kívánják tenni a kitoloncolási rendszert a bűnözőkkel szemben.

A bevándorlással kapcsolatban nyilatkozott a BFMTV hírportálnak a Köztársaságiak párt alelnöke, Julien Aubert, aki kifejezetten ellenzi a francia kormány azon gyakorlatával, hogy tartózkodási engedélyt ad a már az országban tartózkodó és dolgozó, ám okmányokkal nem rendelkező migránsoknak.

A politikus szerint a francia kormány ezzel újabb bevándorlási hullámot generál. Julien Aubert javaslata szerint egyetlen illegális bevándorlónak sem lenne szabad tartózkodási engedélyt adni. A republikánus képviselő szerint az, hogy egyes ágazatokban szükség van a külföldi munkaerőre, nem indokolja az illegális bevándorlók alkalmazását és a nekik kiadott tartózkodási engedélyt, hiszen aki dolgozni akar, az legális módon is be tud jutni az országba.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató