2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Republikon: Április nyertese a Kutyapárt, a DK visszaesett, a Fidesz stagnált

A Fidesz jóformán stagnált, a DK visszaesett, az áprilisi hónap nagy nyertese pedig a Magyar Kétfarkú Kutya Párt volt – derül ki a Republikon Intézet friss pártpreferencia-kutatásából.



A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült április 21-28. között, és az eredmény nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára.

A Republikon azonban fontosnak tartotta leszögezni az e havi kutatás kapcsán, hogy a felmérés többek között a pápa budapesti látogatása, a tanár-diák tüntetések eldurvulása, vagy Budaházy György szabadlábra helyezése előtt zajlott, így ezeknek az eseményeknek a közvéleményre gyakorolt hatását a számok nem tükrözhetik.

Ami a kormánypártot illeti: a Fidesz-KDNP támogatottsága áprilisban változatlanul 34 százalékon állt a teljes népesség körében. A pártválasztók körében 48 százalék a pártkoalíció támogatottsága, egy százalékponttal magasabb, mint márciusban. A márciusi eredményekkel együtt látszik, hogy a Fidesz-KDNP téli visszaesése után stabilizálódni tudott; a múlt hónapban szintén 34 és 47 százalékot mértek nekik.

A Demokratikus Koalíció támogatottsága változott leginkább ebben a hónapban, méghozzá negatív irányba: a teljes népesség körében 2, a pártválasztóknál 3 százalékpontot esett a párt támogatása, jelenleg 12, illetve 17 százalék szavazna a pártra. A DK hónapok óta stagnált, de a 2022-es évi választások óta nem esett vissza.

A Republikon szerint talán az nem tetszhetett áprilisban a választóknak, hogy Gyurcsány Ferenc és a DK nyíltan támadta az ellenzékiek körében népszerűnek mondható Karácsony Gergely főpolgármestert, és belengette, hogy ellenjelöltet indítana Budapesten.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt az áprilisi hónap nyertese, a teljes népesség körében 1, a pártválasztók körében 2 százalékponttal nőtt a párt támogatottsága, így 4 és 5 százalékon áll. Ez azt jelenti, hogy a párt most először eléri a parlamenti küszöböt.

A Republikon szerint ugyanakkor fontos figyelembe venni azt a visszatérő tapasztalatot, hogy a szavazás napján hajlamos alulszerepelni a párt. De semmiképpen nem elvitatható, hogy 2022 április óta többnyire felfele ívelő pályán van az MKKP támogatottsága – írják.

A Momentum támogatottsága a márciusi fellendülést követően kis mértékben visszaesett, 1-1 százalékpontot veszítettek mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében, jelenleg 5, illetve 7 százalék szavazna a pártra. Ugyanakkor a Republikon szerint nem kizárt, hogy a következő hónapokban a támogatottságukon meglátszik majd, hogy a momentumos politikusok kifejezetten aktív résztvevői voltak a tanártüntetéseknek és kordonbontásoknak.

A kisebb ellenzéki pártok támogatottsága szintén stagnált, vagy minimális eltérést mutatott:

Az MSZP továbbra is 3 százalékon áll a teljes népesség, 5 százalékon a pártválasztók között,
az LMP változatlanul 3, illetve 4 százalékos támogatottsággal bír,
a Párbeszéd szintén stagnál, 1 és 2 százalékon áll,
a Jobbik hosszú idő után először minimális, 1-1 százalékpontos erősödéssel 3 és 4 százalékos támogatottságot tudhat magáénak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató