2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Terroristavezér helyett egy pásztort ölhetett meg az amerikai hadsereg Szíriában

Dróntámadás okozta egy férfi halálát a délnyugat-ázsiai országban, az amerikai hadsereg még vizsgálja, volt-e civil áldozata a hadműveletnek.

A Pentagonban sincs egyetértés abban, hogy kit öltek meg valójában május elején egy szíriai dróntámadásban, melynek célpontja az al-Kaida terrorszervezet egyik magas rangú vezetője volt. A hadművelet elvégzését az amerikai központi parancsnokság felügyelte.

Egy szír család szerint viszont másvalaki volt az áldozat.

A Washington Post információi szerint a rakétatámadásban egy ártatlan pásztor, az 56 éves Lotfi Hassan Misto halt meg. A lap azt írja, családja szerint a férfi a juhaira vigyázott otthona és csirkefarmja közelében, amikor becsapódott a rakéta. Lotfi Hassan Misto tíz gyermeket nevelt, és korábban kőművesként dolgozott.

Az amerikai hadsereg az esetet követően azt állította, hogy bizonyítékai vannak arra, hogy az al-Kaida egyik vezetőjét ölték meg az akcióban, az áldozatot azonban nem nevezték meg. A Washington Post cikke szerint viszont már a Pentagonban sem mindenki biztos abban, hogy hitelesek-e a történtekről szóló jelentések.

Bár a hadsereg továbbra sem közli, ki volt a megölt személy, közben elismerték, hogy kivizsgálják, megsérült-e civil az amerikai drón okozta rakétatámadásban.

Két amerikai védelmi tisztviselő is azt nyilatkozta a Washington Postnak, hogy a Pentagonban nagy vita alakult ki amiatt, hogy pontosan mi történt Szíriában. Többen azt gondolják, hogy nem az eredeti célpontot találták el, ugyanakkor azt állítják, hogy a férfi tagja volt al-Kaidának.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató