2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Nyomoz az ügyészség a szélsőbalos diákok pénteki tüntetése miatt

Nyomozást rendelt el az ügyészség a néhány nappal ezelőtt történt ellenzéki demonstrációval kapcsolatban – tudta meg a Magyar Nemzet. A pénteki diáktüntetést követően ugyanis a néhány száz főből álló agresszív tömeg a Fidesz-székház felé vette az irányt, majd zászlórúddal szurkálták, illetve fémtárgyakkal dobálták a rendőröket.

Már az ügyészség is vizsgálatot indított a pénteki, erőszakba torkollt diáktüntetéssel összefüggésben – értesült lapunk.

Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a bejelentett tüntetés után többen a Lendvay utcai Fidesz-székház felé vették az irányt, ahol erőszakos jelenetek játszódtak le, több demonstráló is provokálta a rendőröket. A tüntetésen több ellenzéki politikus is részt vett.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) néhány órával később sajtótájékoztatót tartott a történtekkel kapcsolatban. Fülöp Gergely alezredes elmondta, hogy az Oktogonon véget érő bejelentett gyűlés után a tüntetők egy csoportja elindult a Lendvay utca irányába, miközben provokálni kezdték a rendőröket, szavakkal, majd tettekkel is.

Először még csak papírrepülőket dobáltak, majd előkerült többek között teli sörösdoboz, valamint fém termosz és vas csavar is. Emellett horgászbottal és törött zászlórúddal is szurkálták a rendőröket.

A beszámoló szerint a néhány száz főből álló tömeg ráadásul folyamatosan, összehangoltan próbálta meg áttörni a rendőrsorfalat.

Az alezredes úgy vélekedett, hogy az egyre inkább agresszívabbá váló támadások jogossá tették volna a rendőrségi törvény által szabályozott kényszerítőeszközök alkalmazását, a rendőrök viszont óriási türelemről tettek tanúbizonyságot, és inkább testi erővel tartották vissza a tömeget.

Az egyes ellenzéki portálokon terjedő fokozott rendőri intézkedésekről szóló hírekkel kapcsolatban az alezredes kifejtette, hogy a kollégái a lehető leghumánusabban, jogszerűen jártak el.
Az események során összesen négy embert kellett kiemelniük a tömegből, őket viszont a saját testi épségük védelmében húzták be a sorfal mögé, mivel nekipréselte őket a tömeg a rendőrsorfalnak.

Ellenben két embert elfogtak, akik füstgyertyát is dobtak a rendőrök közé.

Fülöp Gergely hozzátette: a rendelkezésükre álló összes felvételt megtekintik és ki fogják elemezni, így feltehetőleg további eljárások is indulhatnak majd, ha ezt a felvételek indokolják.
Mindezekkel összefüggésben Tényi István is a hatóságokhoz fordult. Megkeresésünkre a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) azt közölte, hogy az alárendeltségükbe tartozó Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak miatt rendelt el nyomozást. 

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató