2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Aszadék nem voltak kíváncsiak Zelenszkijre, beszéde alatt levették a fülhallgatójukat

Bassár el-Aszad szír elnök és teljes delegációja levette a tolmácsoláshoz használt fejhallgatót Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszéde alatt az Arab Liga csúcstalálkozóján.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Arab Liga csúcstalálkozóján felszólalva arra panaszkodott, hogy egyes arab vezetők nem fordítanak figyelmet az országában zajló konfliktusra.

“Sajnos vannak a világban és itt Önök között is olyanok, akik szemet hunynak az <…> illegális annexiókkal kapcsolatos helyzet felett. Én pedig azért vagyok itt, hogy mindenki szembenézzen az igazsággal” – mondta a politikus.

Hozzátette, hogy Ukrajna “békeformulát” javasolt a konfliktus megoldására.

Az Arab Liga csúcstalálkozója, amelyen évek óta először vesz részt Bassár el-Aszad szíriai elnök, pénteken kezdődött a szaúd-arábiai Dzsiddában.

Zelenszkij a G20-ak 2022 novemberi csúcstalálkozóján azt mondta, hogy Kijevnek van egy saját tízpontos “béketerve”. Ezek között szerepel a nukleáris, az élelmiszer- és az energiabiztonság garantálása, a foglyok cseréje, Ukrajna területi integritásának helyreállítása, az orosz erők kivonása és a harcok beszüntetése, a konfliktus kirobbantásáért felelősök különbírósága és az orosz vagyon terhére az okozott károk megtérítése.

Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője szerint a terv, amely nem veszi figyelembe a mai realitásokat Oroszország területével és új régióival, nem lehet “békés”.

Moszkva többször jelezte, hogy kész az új realitásokat figyelembe vevő tárgyalásokra, de Kijev jogi tilalmat rendelt el ezekre. Azt állítják, hogy a béke csak Ukrajna feltételei szerint jöhet létre, és csak azután, hogy az ország visszatér 1991-es határaihoz.

Annak ellenére, hogy Kijev vonakodik a tárgyalásoktól, egyre több ország és szervezet kínál különböző kezdeményezéseket és közvetítést: Kína és a Vatikán után Dél-Afrika is bejelentette ilyen terveit több afrikai állam nevében.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató