2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Orbán Viktor: Ukrajna nem nyerheti meg a háborút Oroszország ellen

„Ukrajna nem nyerheti meg a háborút Oroszország ellen” – idézte az amerikai Bloomberg üzleti hírportál Orbán Viktor miniszterelnököt.

A magyar kormányfő a Bloomberg-nek adott interjúban elmondta, hogy „ha megnézzük a számokat, ha megnézzük a terepet, ha megnézzük, hogy a NATO nem hajlandó csapatokat küldeni, akkor nyilvánvaló, hogy a csatatéren nincs győzelem az ukránok számára”.



Orbán Viktor elmondta: „érzelmi szempontból ez a háború tragédia, éppen ezért egész szívünkkel az ukránokat támogatjuk, megértjük, hogy mennyit szenvednek”. Hozzátette: De mint politikus, az életek megmentését kell figyelembe vennem, ez a legfontosabb a nemzetközi közösség számára.

Mindez különösen igaz akkor, ha valaki úgy vélekedik mint én, miszerint ezt a háborút nem lehet megnyerni. Éppen ezért több erőfeszítést kellene arra áldozni, hogy meggyőzzünk mindenkit a tűzszünet fontosságáról, amelyet egy béketárgyalás követhetne

 – fejtette ki a magyar miniszterelnök.

Hozzátette: mindig is azt javasoltam, hogy a háború kiterjesztése helyett, meg kell állítani az eszkalációs lehetőségeket és ezért a béketárgyalások oldalán kell érvelnünk.

A magyar miniszterelnök a Dohában megrendezésre kerülő Katari Gazdasági Fórumon tartott beszédet, ahol az orosz-ukrán háborúról megjegyezte hazánk „különleges helyzetét”. – Magyarország a háború tekintetében nem egy távoli ország, hanem Ukrajna szomszédja, és mindemellett mintegy kétszázezer magyar él az országban, akik részesei a konfliktusnak, hiszen katonaként a frontra hívják őket, ahol sokuk az életét veszti – mondta. Hozzátette: Napi szinten veszítünk el magyar életeket is, éppen ezért különleges nézőpontból tekintünk a háborúra és nem tartozunk az európai fősodorhoz.

Az én véleményem mindig is az volt, hogy ez a háború a diplomácia kudarca, sosem szabadott volna kitörnie. A frontra tekintve számunkra világossá vált, hogy a csatatéren nem lehet döntésre jutni. A kérdés pedig nem az, mert ebben nincs kérdés, hogy Oroszország támadta meg Ukrajnát, hanem az, hogy mi lesz holnap reggel. És jelenleg erre az a válasz, hogy egyre több és több ember hal meg és nincs esély a győzelemre egyik oldalon sem

– nyomatékosított a magyar kormányfő.

„A háborút csak akkor lehet megállítani, ha Oroszország megállapodást köt az Egyesült Államokkal” – idézte a Bloomberg Orban Viktort. Hozzátette, reméli, hogy Donald Trump jövőre megnyeri az amerikai elnökválasztást, ugyanis „az Amerika kritika nem tett jót az üzletnek” – utalt a jelenlegi demokrata adminisztrációval szembeni ellentétekre.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató