2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Határozatban mondaná ki az EP, hogy Magyarország alkalmatlan az unió soros elnökségére

Alkalmatlan az  az EU Tanácsának soros elnöki tisztségére, erről fogadhat el állásfoglalást az Európai Parlament (EP) – írja a Népszava.

Az Európai Parlament következő plenáris ülésén állásfoglalást készül elfogadni a magyarországi jogállamiság helyzetéről és a befagyasztott uniós forrásokról. A laphoz eljutott ötpárti határozat tervezete megkérdőjelezi azt is, hogy Magyarország képes lesz-e hitelesen ellátni 2024-ben az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét.

Az egyelőre nem végleges szövegben azt írják, hogy az EP tavaly szeptemberi határozatának elfogadása óta tovább romlott a jogállamiság és az alapvető jogok helyzete Magyarországon. A példák között említik a tanárok jogállásának, szociális és munkajogainak korlátozását.

De kifogásolják többek közt az egyes vállalatok üzleti érdekeit veszélyeztető döntéseket, a versenytársakat hátrányba hozó diszkriminációt, a megfélemlítési módszereket, amelyeket a miniszterelnökhöz kötődő személyek alkalmaznak. Szintén elítélik a kormány stratégiáját képző EU-ellenes kampányokat.

A határozati javaslattervezet szerint az EP ezért felszólítja a Tanácsot, hogy találjon megoldást a problémára, máskülönben a parlament fog közbeavatkozni - írja a kommunista Népszava.
 
 
 
 
 
 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató