2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Szijjártó: megjött Paks II. zöld lámpája Brüsszelből

Felgyorsulhat a két új paksi atomblokk építése, miután a brüsszeli illetékesek jóváhagyták a beruházás kivitelezési és pénzügyi szerződéseinek módosítását

„Az uniós zöld lámpával és a beruházás felgyorsításával már a következő évtized legelején szolgálatba állhatnak az új paksi blokkok úgy, hogy az építkezés során természetesen a lehető legszigorúbb biztonsági előírásoknak is megfelelünk” – jelentette ki a brüsszeli tárgyalásokra induló Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Friss információnk szerint a módosítás nem érinti sem a projekt megvalósítási idejét, sem annak költségeit. A változások a kivitelezés gyorsítása érdekében elsősorban az adminisztráció egyszerűsítését célozzák, és csak technikai jellegűek.

A miniszter felidézte, hogy az elmúlt hónapok az energiaválság kapcsán azt bizonyították, hogy azok az országok lesznek biztonságban, amelyek a saját energiaigényükhöz szükséges energiát a legnagyobb mértékben tudják saját maguk előállítani. Magyarország számára természeti adottságaiból és földrajzi elhelyezkedéséből adódóan leginkább a nukleáris energia tudja biztosítani a nemzetközi energiapiacoktól való függetlenséget, védettséget. Ezért az ország számára kritikus fontosságú a nukleáris energia, energiaellátása biztonságának pedig az új paksi blokkok megépítése jelenti a garanciáját. Ezért is fontos, hogy mielőbb megépüljenek az új paksi blokkok, ám a rájuk vonatkozó szerződések több mint kilenc esztendeje születtek meg. 

Eljárt felettük az idő, mert időközben a fizikai és a technikai körülmények is erősen megváltoztak. 

Annak érdekében, hogy felgyorsuljon a beruházás, és mielőbb szolgálatba állhassanak az új paksi blokkok, illetve hogy Magyarország minél előbb és minél függetlenebb tudjon lenni a nemzetközi energiapiacoktól, módosítani kellett az építésről szóló kivitelezési és pénzügyi szerződéseket. A szerződés módosításának irányáról és tartalmáról még áprilisban Moszkvában született megállapodás az orosz kormánnyal és a Roszatommal. E módosítások azonban csak akkor lépnek hatályba az európai szabályok szerint, ha azokat az Európai Unió is jóváhagyja. Ezért a módosítások tervezeteit be is nyújtották az Európai Bizottságnak.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató