2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Biogázüzemet vett a Mol

A létesítmény évente több mint 40 ezer tonna, a régió hústermeléséből származó hulladékot dolgoz fel.

Megállapodást kötött a Mol a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról – közölte a vállalat. A csoport ezzel a vállalat fenntartható energiatermelési portfólióját bővíti. A tranzakcióhoz még a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása szükséges.

A hulladékfeldolgozó létesítmény szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással. Évente több mint 40 ezer tonna, a régió hústermeléséből származó hulladékot dolgoz fel, és további 53 ezer tonna maradék hulladékot – többek között hígtrágyát és trágyát – a szomszédos állattartó és húsfeldolgozó gazdaságokból. Ezen kívül mintegy 18 ezer tonna mezőgazdasági szubsztrátot használnak alapanyagként a több mint 12,5 millió köbméter biogázt előállító üzem számára.

Az erőmű a kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb biogáztermelő kapacitással rendelkező létesítménye, emellett egy olyan térségben helyezkedik el, ahol a Mol aktív kutatás-termelési tevékenységet folytat. Ez egyedülálló szinergiát nyújt, mivel infrastruktúrát biztosít a biogáz létesítmények termékeinek fejlesztésére – olvasható a közleményben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató