2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Korrupciós botrány miatt bukhat Litvánia kormánya

Költségelszámolási csalások sora derült ki litván politikusokról – a vilniusi kormányt a nyári litvániai NATO-csúcsig próbálják egyben tartani.

Korrupciós botránysorozat rázza meg Litvániát: politikusok egész soráról derült ki, hogy különböző módszerekkel költségelszámolási csalásokat követtek el, főleg önkormányzati szinteken. Kaunas városában például még számlákat se kellett bemutatniuk egyes politikusoknak a juttatások felvételéhez.

A korábban kaunasi önkormányzati képviselő, majd oktatási miniszterré előlépett Jurgita Siugzdiniene lemondott kormányzati pozíciójáról, más vezető politikusok pedig ezekben a napokban magyarázkodnak az előkerült ügyeik miatt.

Litvánia vezető kormánypártja, a konzervatív Haza Unió – Kereszténydemokraták előreszaladna a botrány megoldása érdekében, és azt szorgalmazza, hogy

az egyes miniszterek lemondása helyett az egész parlament oszlassa fel magát.

Ehhez viszont annyi képviselői támogató szavazatra van szükségük, amennyi nem áll rendelkezésre a kormánynak.

A litván ellenzék viszont inkább tovább tartaná hatalomban a bukdácsoló kormányt. A harmadik legerősebb pártnak számító Litván Demokratikus Unió azt javasolja, hogy a kormányzó koalíció állítson fel egy új kormányt, és ha az elbukik, akkor lehet szó előrehozott választásról. Az ellenzéki szocdemek azt üzenik: nem fognak segíteni a konzervatívoknak a saját stratégiájuk megvalósításában.

A konzervatívokkal együtt kormányzó liberálisok is elégedetlenek: ők nem támogatják a gyors előrehozott választásokat, de nem akarják a koalíciót sem elhagyni.

Ingrida Simonyte miniszterelnök elfogadta az oktatási miniszter lemondását, ugyanakkor nem tervez benyújtani egy bizalmi szavazást a kormányzata ellen. Azt mondta: ha a parlament nem támogat egy előrehozott választást, akkor a kormánya le fog mondani.

Ebben az esetben Gitanas Nauseda államfőnek kell megbíznia valakit egy új kormány alakításával.

Az általában csendes és nyugalmas politikájáról ismert, a nemzetközi hírekben ritkán szereplő Litvániában nem tét nélküli a mostani kormányválság. A balti ország határos mind Oroszországgal – a kalinyingrádi terület miatt –, mind Belarusszal; és a másik két balti államhoz hasonlóan súlyosan és érzékenyen érintette a több mint egy éve tartó ukrajnai háború.

Litvánia azóta is mindent megtesz azért, hogy elvágja az Oroszországhoz fűződő szálait,

megszüntessen minden energetikai függőséget, illetve fellépjen a helyi orosz befolyásolási próbálkozások ellen.

Ugyanakkor a három balti állam mindent megtesz azért is, hogy a biztonságukat szavatoló NATO egysége fennmaradjon, és minden lehetséges biztonsági garanciát meg is kapjanak a nyugati védelmi szövetségtől az ukrajnai háború árnyékában.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter a Politicónak arról beszélt: hazája politikai életének teljes újraindításra van szüksége. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a júliusra épp

Vilniusba, a litván fővárosba tervezett NATO-csúcsot nem fogja érinteni a kormányválság.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató