2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Verhofstadt bejelentette: Magyarország korruptabb, mint Ukrajna

„Többet léptek előre az elmúlt évben, mint bármely más tagjelölt ország. Nagyon jó eredményeik vannak, főként a korrupció elleni harcban” – mondta Ukrajnáról a belga politikus.

Interjú adott a hvgnek Guy Verhofstadt, a liberális Európai Parlamenti képviselőt többek között arról kérdezték, kitarthat-e Európa a végsőkig Ukrajna támogatása mellett, „visszaszorítható-e a populizmus a 2024-es EP-választáson, és kinek a felelőssége lenne Orbán Viktor rendszerét leváltani”.

A beszélgetés elején az Európai Unió identitásválsága volt a téma. „Szerintem ez nem identitásválság, hanem egy hatalmi válság a most kialakuló új világrendben. Nem hinném, hogy ez egy identitásbeli krízis, sokkal inkább az erős európai intézmények hiányáról beszélünk” – hangoztatta Verhofstadt.

Hozzátette: a birodalmak korát éljük, egy nagyhatalmi világrendet látunk.

„Kína, India, az Egyesült Államok és Oroszország határozza meg a történelem alakulását. És ebben nem lesz szerepünk, ha nem hozunk létre egy erősebb, integrálatabb Európai Uniót” – fogalmazott a liberális EP-képviselő.

Szerint a háború megerősítette az Európai Uniót abban az értelemben, hogy „elkezdtünk új frontokon együttműködni”. 

Meg vagyok győződve arról, hogy Európa egyetért abban, hogy ki kell tartani Ukrajna mellett, hogy megnyerje a háborút

– hangsúlyozta Verhofstadt. Hozzátette: ez a konfliktus ukrán győzelemmel kell, hogy véget érjen, különben évtizedekre destabilizálódik a kontinens.

Természetesen felmerült Ukrajna uniós csatlakozása is. „Többet léptek előre az elmúlt évben, mint bármely más tagjelölt ország.

Nagyon jó eredményeik vannak, főként a korrupció elleni harcban.

Ugyebár, ez volt az egyik fő probléma, de talán van olyan tagállam is, amely korruptabb Ukrajnánál. Ukrajna nincs benne az Unióban, de Bulgária és Magyarország igen” – hangoztatta a belga politikus.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató