2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Az észak-koszovói zavargásokban több rendőr megsebesült, több autó megrongálódott

Tüntetőkkel való összecsapásokban Észak-Koszovóban öt rendőr megsebesült és legalább hét autót megrongáltak, a helyzet szombat estére lecsillapodott - közölte az önhatalmúlag kikiáltott köztársaság rendőrsége.



A koszovói rendőrség harcosai pénteken könnygáz és kábító gránátok bevetésével erőszakkal foglaltak el épületeket a tartomány északi részén fekvő Leposavic, Zubin Potok és Zvecsán településeken. A helyi szerbek megpróbálták megakadályozni a koszovói albán biztonsági erők és tisztviselők belépését, és összecsapások törtek ki. Az észak-mitrovicai kórház-klinikai központba tíz embert szállítottak be kisebb sérülésekkel, mivel a rendőrség kábító gránátokat, könnygázt és gumibotokat használt.

"A tüntetők Zvecsánban erőszakossá váltak, inzultáltak és tárgyakat, valamint pirotechnikai eszközöket dobáltak a rendőrség és a hivatalos járművek irányába, ami közvetlen veszélyt és öt rendőr sérülését okozta. Anyagi károkat okoztak négy hivatalos járműben, amelyek közül az egyik elégett, valamint három EULEX-missziós járműben és civil járművekben" - jelezte a koszovói "ügynökség" a közösségi médiában.



Megjegyzik, hogy a közelben lövéseket hallottak, de nem állapították meg, hogy pontosan hol, ki és honnan lőtt, a nyomozás folyamatban van.

"A rendőrök életét közvetlenül fenyegető veszélyt látva az önvédelmi egységek kénytelenek voltak reagálni és törvényes eszközöket, köztük könnygázt alkalmazni a tömeg feloszlatására, hogy a polgármesterek bejussanak az önkormányzati épületekbe" - áll a jelentésben.

Megjegyzik, hogy a tiltakozók által szombat este törmelékkel, kövekkel és nehézgépekkel emelt barikádokat lebontották, az autópályák szabadok, és "a helyzet megnyugodott". Az "alkotmányos rend megsértése", "mások veszélyeztetése" és "vagyoni károkozás" miatt nyomozás folyik.

Belgrádban Aleksandar Vučić elnök szombaton 9 órára tűzte ki a nemzetbiztonsági tanács ülését a koszovói rendőri akcióval kapcsolatban.

A szerb elnök pénteken a szerb hadsereget maximális készültségbe helyezte a Koszovóban és Metóhiában Pristina egyoldalú lépései miatt kialakult helyzet miatt. Az államfő azt is követelte, hogy a NATO "sürgősen hagyja abba a szerbek elleni erőszakot" Koszovóban és Metóhiában.

Milos Vucevic szerb védelmi miniszter televíziós beszédében megerősítette, hogy a hadsereget a legmagasabb fokú harckészültségbe hozták, és a haderőt Koszovóba és Metóhiába telepítették.
Ennek oka az volt, hogy a pristinai hatóságok albán polgármestereket próbáltak beiktatni a tartomány északi részén, miután az április 23-i helyhatósági választásokat Észak-Koszovóban a helyi szerbek bojkottálták.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató