2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Kissinger elárulta az ukrajnai konfliktus okát

 Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter szerint súlyos hiba volt az a vágy, hogy Ukrajnát a NATO tagjává tegyék, és az ukrán konfliktushoz vezetett.

"Úgy gondolom, hogy Ukrajna NATO-ba való felvételére tett javaslat súlyos hiba volt, és ehhez a háborúhoz vezetett"

- mondta Kissinger az amerikai Wall Street Journalnak adott interjújában.

Az újság szerint a volt amerikai külügyminiszter úgy véli, hogy Oroszország több száz éve ambivalens Európával szemben. Kissinger szerint az Orosz Föderáció érdekelt volt az Európával való kapcsolatok fejlesztésében, ugyanakkor félt az ebből fakadó fenyegetéstől.

Kissinger hozzátette, hogy Ukrajnának a konfliktus eredményeit követően csatlakoznia kell a NATO-hoz.
 
"Ironikus helyzetben vagyok: egyedül voltam, amikor elleneztem [Ukrajna] tagságát, és szinte egyedül vagyok, amikor támogatom a NATO-tagságát" - mondta a volt amerikai külügyminiszter.

Volodimir Zelenszkij korábban azt mondta, hogy Ukrajna a konfliktus végéig nem lesz a NATO tagja, de szeretné a partnerek támogatását a szövetségbe való mai meghívás formájában. 2022. szeptember végén Zelenszkij bejelentette, hogy Ukrajna gyorsított csatlakozási kérelmet nyújt be a NATO-hoz. Egy ilyen eljárás lefolytatása most nem időszerű – jegyezte meg Jake Sullivan későbbi nemzetbiztonsági asszisztens. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Zelenszkij kijelentését kommentálva elismerte a blokk változatlan álláspontját az egyes országok saját útja meghatározásához való jogával és a "nyitott ajtók" politikájával kapcsolatban, de hangsúlyozta, hogy a szövetség erőfeszítéseit arra fogja összpontosítani, hogy segítse Kijev megvédését. Ukrajna külügyminisztere Dmitrij Kuleba szerint, Ukrajna nem fog megelégedni a július 11-12-re tervezett vilniusi NATO-csúcstalálkozó más döntésével, kivéve a szövetséghez való csatlakozási meghívást.

Dmitrij Peszkov, az Orosz Föderáció elnökének sajtótitkára elmondta, hogy a Kreml meghallgatta Zelenszkijnek Ukrajna NATO-csatlakozására vonatkozó kérését, valamint az arra vonatkozó eltérő reakciókat. Elmondása szerint Moszkva szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és emlékeztet, hogy Kijev szövetségorientációja volt az egyik oka Oroszország ukrajnai különleges hadműveletének megindításának.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató