2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Moszkva elítélte az atomfegyverek bevetésével kapcsolatos cinikus spekulációkat

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes azzal vádolta az ellenséges államokat, hogy hamisan állítják, Moszkva atomfegyvereket kíván bevetni Ukrajnában.

Az orosz médiának adott pénteki interjújában a tisztviselő megjegyezte, hogy Moszkva nem vezetett be semmilyen változtatást nukleáris doktrínájában, és hogy “nem történt változás a megközelítésünkben ebben az összetett és riasztó kérdésben”.

“ELLENSÉGEINK CINIKUSAN SPEKULÁLNAK EBBEN A KÉRDÉSBEN, ÉS MEGPRÓBÁLNAK OROSZORSZÁGNAK NEM LÉTEZŐ NUKLEÁRIS FEGYVEREK BEVETÉSI SZÁNDÉKÁT TULAJDONÍTANI AZ UKRAJNÁBAN TÖRTÉNTEK KAPCSÁN” – MONDTA RJABKOV.

A diplomata kifejtette, hogy Oroszország nukleáris doktrínája lehetővé teszi a taktikai fegyverek alkalmazását az állam létét fenyegető egzisztenciális fenyegetés esetén, még akkor is, ha az ilyen agressziót hagyományos fegyverekkel hajtják végre. Hangsúlyozta azonban:

“MINDEZT NEM VETÍTENÉM KI ARRA, AMI UKRAJNÁBAN ÉS KÖRÜLÖTTE TÖRTÉNIK”.

Közben Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök pénteken arra figyelmeztetett, hogy ha Kijevet a Nyugat atomfegyverekkel látná el, akkor az egy megelőző csapást indokolna Oroszország részéről.

A jelenleg az orosz Nemzetbiztonsági Tanács elnökhelyetteseként tevékenykedő Medvegyev vietnami látogatása során újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy a jelenlegi helyzetben valószínű, hogy a Nyugat F-16-os vadászgépeket, sőt, esetleg atomfegyvereket is küld Kijevnek.

“EZ AZONBAN AZT JELENTENÉ, HOGY NUKLEÁRIS TÖLTETTEL ELLÁTOTT RAKÉTÁT LŐNEK KI RÁJUK. A HÁBORÚNAK VANNAK VISSZAFORDÍTHATATLAN TÖRVÉNYEI. HA NUKLEÁRIS FEGYVEREKRE KERÜL SOR, AKKOR MEGELŐZŐ CSAPÁST KELL INDÍTANI” – MONDTA MEDVEGYEV.

Hozzátette, hogy az angolszászok nem teljesen értékelik ezt a tényt, és tévesen azt hiszik, hogy a helyzet nem fog idáig fajulni.

“BIZONYOS KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT IGENIS BEKÖVETKEZIK” – HANGSÚLYOZTA A VOLT ELNÖK.

Moszkva többször is azt állította, hogy az ukrajnai válság az orosz nemzetbiztonság évtizedes nyugati semmibevételéből ered. Mióta 2022 februárjában katonai hadjáratot indított Ukrajnában, Oroszország semleges, szövetségen kívüli státuszt követel a demilitarizált Ukrajnának, miközben ragaszkodik ahhoz, hogy Kijev ejtse NATO- és EU-csatlakozási terveit, és erősítse meg nukleáris fegyvermentes státuszát.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató