2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Egyiptom "végleges betiltását" követeli a Kleopátráról szóló Netflix-filmnek

Az egyiptomi főügyészséghez panasz érkezett, amelyben azt követelik, hogy tiltsák be a Netflix Kleopátra királynő című dokumentumfilmjének vetítését az országban, ami tömeges elégedetlenséget vált ki az egyiptomiak körében - jelentette az El-Watan című újság a dokumentumra hivatkozva.



A "Kleopátra királynője" című dokumentumfilmet, amelynek főszereplője a sötét bőrű brit színésznő, Adele James, május 10-én mutatták be a Netflixen. Már azután, hogy áprilisban megjelent az előzetes, a filmet heves bírálatok érték Egyiptomban.

"Essam Refaat tanácsos közleménye végén azt követelte, hogy a filmet vegyék le a Netflix platformjáról, és végleg tiltsák be" - idézte a lap a sorozat elleni panasz tartalmát.

A dokumentumban egyebek mellett megjegyezték, hogy a filmet az egyiptomi régiségügyi minisztériummal, valamint az ország kulturális minisztériumával való egyeztetés nélkül vetítették le. Emellett a panasz szerzője, Essam Refaat, a kulturális miniszter jogi tanácsadója hangsúlyozta, hogy a Netflix eltorzított egy jól ismert történelmi képet, és ezzel történelmi hamisítványt hozott létre.

Refaat annak a véleményének adott hangot, hogy a Kleopátráról szóló film alkotóinak a készítés során régészeti és antropológiai szakértőkkel kellett volna konzultálniuk, hogy a központi szereplőről helyes képet alkothassanak.

Korábban Magdy Shaker, az egyiptomi turisztikai és régészeti minisztérium vezető régésze a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy Kleopátra, az ókori egyiptomi királynő nem volt sötét bőrű. A Netflix-film céljáról szólva a szakértő annak a véleményének adott hangot, hogy a Nyugat így "megpróbálja eltorzítani a civilizációt, megpróbálva beavatkozni abba. 

Kleopátra királynő a makedóniai Ptolemaiosz-dinasztiából származott, és 18 évesen lépett trónra. Kleopátra éles eszéről, műveltségéről és végzetes bájáról volt ismert. Képét a történelemben számos drámai románc legendái övezik. A rendelkezésre álló adatok szerint Kleopátra és szeretett római hadvezére, Marcus Antonius Kr. e. 30-ban öngyilkosságot követett el, nem sokkal azután, hogy az actiumi csatában vereséget szenvedett Octavianus római császár ellen. Feltehetően együtt temették el őket. Kleopátra temetkezési helyét még nem fedezték fel.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató