2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Megszületett a megállapodás, amivel elkerülheti a csődöt az amerikai kormány

Több hónapnyi egyezkedés után szombat este sikerült megállapodásra jutnia Joe Biden amerikai elnöknek és Kevin McCarthy republikánus házelnöknek a 31,4 ezer milliárd dolláros adósságplafon felfüggesztéséről, amivel elkerülhető az amerikai kormány csődje, írja a Reuters. A megállapodás nélkül az amerikai kormány már június 1-én képtelen lett volna teljesíteni kötelezettségeit.

A megállapodás bejelentése nem volt valami ünnepélyes, ami jól tükrözi a korábbi tárgyalások hangulatát. „Nemrég beszéltem telefonon az elnökkel. Miután hónapokig vesztegette az időt, és nem volt hajlandó tárgyalni, most egy olyan elvi megállapodásra jutottunk, ami méltó az amerikai néphez” – írta Twitter-bejegyzésében Kevin McCarthy.

Joe Biden fontos előrelépésnek nevezte a megállapodást. Úgy fogalmazott: „A mostani megállapodás egy kompromisszum, ami azt jelenti, hogy nem mindenki kapja meg, amit akart.”

A megállapodás értelmében 2025 januárjáig függesztenék fel az adósságplafont, emellett a 2024-es és a 2025-ös költségvetésben korlátoznák a kiadásokat, visszavonnák a fel nem használt Covid-alapokat, a rászorulóknak szóló élelmiszersegélyezési programoknál pedig plusz követelményeket vezetnének be.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató