2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Erdogan győzött - Orbán Viktor elsőként gratulált

Recep Tayyip Erdogan török elnök az állami Anadolu ügynökség nem hivatalos adatai szerint megnyerte az újraválasztást egy feszült második fordulóban, miután a május 14-i első fordulóban nem tudta megszerezni a szavazatok több mint 50 százalékát, ami a teljes győzelemhez szükséges lett volna.

Az urnák 97 százalékának felbontása után Erdogan a szavazatok 52,1 százalékát kapta a vasárnapi második fordulóban, legyőzve kihívóját, Kemal Kilicdaroglut, aki 47,9 százalékot szerzett.

A második forduló, amelyben Recep Tayyip Erdogan, a hivatalban lévő államfő és a fő ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu küzd egymással, azért vált szükségessé, mert a május 14-i első fordulóban egyik indulónak sem sikerült abszolút többséget szereznie.

A hivatalos Legfelsőbb Választási Tanács még nem erősítette meg az eredményeket.

A győzelem azt jelentené, hogy a 69 éves Erdogan újabb öt évvel meghosszabbítja 20 éves uralmát, és azt is, hogy októberben túljut Törökországban a köztársaság alapításának századik évfordulóján.

Erdogan május 14-én a szavazatok 49,52 százalékát szerezte meg, míg Kilicdaroglu 44,88 százalékot kapott.- írta rendkívüli hírét az aljazeera.com

 

 

Orbán Viktor már gratulált a Twitter-oldalán:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató