2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az egykori francia gyarmat orosz katonai bázis telepítését szorgalmazza

Leon Dodonu-Punagaza, a Közép-afrikai Köztársaság oroszországi nagykövete kijelentette, hogy országa érdekelt abban, hogy orosz katonai bázis létesüljön a területén, amely 5 000-10 000 katona befogadására alkalmas.

“Hazánk az első ország Afrikában, amely ellenállt a franciáknak” – mondta az Izvesztyija című lapban hétfőn megjelent interjúban, hozzátéve, hogy egy orosz katonai bázis segítene megerősíteni a Közép-afrikai Köztársaságot, ahol a biztonságot továbbra is fenyegető veszélyek állnak fenn, és a háború sújtotta Szudánból érkező menekültek beáramlása miatt még súlyosbodtak is.

A nagykövet méltatta az orosz katonai kiképzők szerepét országa fegyveres erőinek megerősítésében, és hangsúlyozta a katonai-műszaki együttműködés folytatásának fontosságát, egyes országok bírálata ellenére.

“AZ ELMÚLT HETEKBEN, AMIKOR OROSZORSZÁG HAT KATONAI REPÜLŐGÉPET SZÁLLÍTOTT NEKÜNK, ÉPPEN A FRANCIÁK KEZDTEK EL NEHEZTELNI, KIABÁLTAK ÉS ORDIBÁLTAK. DE EZ NEM A MI DOLGUNK, MI ÉRDEKELTEK VAGYUNK AZ OROSZORSZÁGGAL VALÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN” – JEGYEZTE MEG DODONU-PUNAGAZA.

Tavaly decemberben a MISLOG-B logisztikai misszió utolsó 130 francia katonája is elhagyta a fővárost, Banguit, mivel Franciaországgal feszültségek alakultak ki a növekvő orosz katonai jelenlét miatt.

Dodonu-Punagaza szerint a hónap elején Oroszország zászlaját kitűzték a Közép-afrikai Köztársaságban található egykori francia katonai bázison, ami azt jelzi, hogy a Közép-afrikai Köztársaság “végre kiűzte a franciákat”, és kész együttműködni Moszkvával.

Elmondta, hogy a Közép-afrikai Köztársaság “komolyan készül” a júliusban Szentpéterváron megrendezésre kerülő második Orosz-Afrikai csúcstalálkozóra, amelyen Faustin-Archange Touadera elnök is részt vesz.

“MEGERŐSÍTHETEM, HOGY AZ ELNÖK RÉSZT FOG VENNI. AMI A CSÚCSTALÁLKOZÓN MEGVITATANDÓ KÉRDÉSEKET ILLETI, EZEK ELSŐSORBAN BIZTONSÁGI ÉS GAZDASÁGI KÉRDÉSEK” – MONDTA.

 



 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató