2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Halállal is büntethetik a homoszexualitást Ugandában

20 év börtönt is kaphat az, aki népszerűsíti a melegek párkapcsolatát az afrikai országban.



 Yoweri Museveni ugandai elnök aláírta a világ egyik legszigorúbb LMBTQ-ellenes törvényét, amely a "súlyos homoszexualitásért" halálbüntetést is előír, dacolva a nyugati elítéléssel és a segélyezők lehetséges szankcióival.

Az azonos neműek közötti kapcsolatok már eddig is illegálisak voltak Ugandában, ahogy több mint 30 afrikai országban, de az új törvény sokkal tovább megy – írja a Reuters.

Halálbüntetést szab ki bizonyos magatartásokért, beleértve az AIDS-hez hasonló halálos betegségek meleg szex útján történő átadását, és 20 év börtönbüntetést ír elő a homoszexualitás "népszerűsítéséért".

"Az ugandai elnök legalizálta az államilag támogatott homofóbiát és transzfóbiát" – mondta Clare Byarugaba ugandai jogvédő aktivista. "Ez egy nagyon sötét és szomorú nap az LMBTIQ-közösség és egész Uganda számára."
Aktivisták jogi támadást ígértek a törvény ellen, amelyet Yoweri Museveni aranyszínű tollal írt alá az íróasztalánál az ugandai elnökség által tweetelt fotó tanúsága szerint. 

A 78 éves elnök a homoszexualitást "a normálistól való eltérésnek" nevezte, és felszólította a törvényhozókat, hogy álljanak ellen az "imperialista" nyomásnak.

Veszélyben a nyugati segélyek

A kevésbé korlátozó 2014-es LMBTQ-ellenes törvényt egy ugandai bíróság eljárási okokra hivatkozva megsemmisítette, miután a nyugati kormányok felfüggesztették a segélyek egy részét, vízumkorlátozásokat vezettek be, és korlátozták a biztonsági együttműködést.

 0Uganda évente több milliárd dollárnyi külföldi segélyt kap, és most újabb szankciókkal nézhet szembe.

A törvényjavaslat támogatója, Asuman Basalirwa újságíróknak elmondta, hogy Anita Among parlamenti elnök amerikai vízumát a törvény aláírása után törölték. 

A Fehér Ház elítélte a törvényjavaslatot, miután márciusban elfogadták, és a múlt hónapban az amerikai kormány közölte, hogy megvizsgálja a jogszabály hatásait az ugandai tevékenységekre a PEPFAR és a HIV/AIDS-program keretében.

A PEPFAR, a Globális Alap az AIDS, a tuberkulózis és a malária elleni küzdelemért és az ENSZ AIDS elleni közös programja (UNAIDS) közös nyilatkozatban közölte, hogy a törvény "komoly veszélybe sodorja" Uganda HIV-ellenes küzdelmét.

Drákói és diszkriminatív

Dominic Arnall, a Google-t és a Microsoftot is magában foglaló Open For Business vállalatcsoport vezérigazgatója szerint a csoport mélységesen csalódott.

"Adataink azt mutatják, hogy ez a törvény ellentétes a gazdasági fejlődés és az ugandai emberek gazdasági jólétének érdekeivel" – mondta.

Az Európai Unió megismételte márciusi elítélését, míg az ENSZ emberi jogi szerve szerint a törvény az ugandaiak jogainak szisztematikus megsértését jelenti.

"Megdöbbenéssel tölt el bennünket, hogy a drákói és diszkriminatív, melegellenes törvény mostantól életbe lép" – írták a Twitteren.

Uganda lépése bátoríthatja a szomszédos Kenya és Tanzánia törvényhozóit, akik hasonló intézkedésekre törekszenek.

A homoszexualitást mintegy 70 országban kriminalizálják, ezeknek csaknem fele Afrikában található.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató