2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Összecsapások törtek ki a szerb tüntetők és a biztonsági erők között Koszovó északi részén

A Koszovó és Metohija északi részén található Zvecsaán elepülésen tüntető szerbek csaptak össze az önjelölt köztársaság biztonsági erőivel – jelentette a koszovói online portál.

Hétfőn reggel több ezer koszovói szerb gyűlt össze a tartomány északi részén található önkormányzati épületek előtt, és követelték a koszovói rendőrség visszavonását és a koszovói albán polgármesterek visszahívását.

A NATO KFOR-kontingens katonái a tüntetések feloszlatására szolgáló eszközökkel kerültek szétosztásra Zvecsán, Leposavich és Zubin Potok települések épületei közelében.

Mögöttük egy nagy koszovói rendőrség áll, amely megakadályozza, hogy a koszovói szerbek megközelítsék az épületeket.

"A polgárokkal együtt álló Szerb Lista pártok képviselőit a KFOR harcosai kordonjuk mögé hurcolták. Könnygázt aktiváltak, az orvosok segítséget nyújtanak az áldozatoknak. Mintegy 30 kábítógránátot dobtak, lövések hallatszottak" – írja a kiadvány.

FRISSÍTÉS:

A NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő könnygázt és villanógránátot is bevetett. A demonstrálók válaszul köveket, üvegeket dobáltak. A KFOR állig felfegyverzett katonái Zvečanban, Leposavićban és Zubin Potokban a községháza elé vannak kivezényelve.



A Tanjug azt írja, hogy tudósítójuk megsérült és nem kapott ellátást, mikor lábánál egy villanógránát robbant.

A KFOR akkor kezdte el oszlatni a megmozdulókat, amikor két páncélozott rendőrkocsit akartak átirányítani más helyre, de azokat a tüntetők körbevették.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató