2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Felmérés: a kínai lakosság 80%-a szerint az USA a felelős az ukrajnai konfliktusért

Egy friss felmérés szerint a kínai lakosság mintegy 80%-a úgy véli, hogy végső soron az USA és a nyugati országok felelősek az ukrajnai konfliktusért. Kevesebb mint 10% Oroszországot hibáztatja az offenzíva elindításáért.



A Csinghua Egyetem Nemzetközi Biztonsági és Stratégiai Központja által szerdán közzétett felmérés szerint a válaszadók 80,1%-a az “USA-t és a nyugati országokat” okolja a konfliktusért, míg 11,7% Ukrajnát, 8,2% pedig Oroszországot tartja felelősnek.

Mintegy 34,1% a “háborúnak a civil életre gyakorolt hatását” jelölte meg a konfliktusból eredő legfontosabb kérdésként, míg 20,9% a kínaiak biztonságát és gazdasági érdekeltségeit Ukrajnában, 15,6% pedig a “globális energiaellátásra gyakorolt hatást”.

A felmérés szerint a kínaiak többsége nem bízik Washingtonban, 59,1%-uk “nagyon kedvezőtlen” vagy “kissé kedvezőtlen” véleménnyel van az Egyesült Államokról. Oroszországról csak 7,8%-uk van ugyanezen a véleményen, 58,4%-uk pedig “valamelyest” vagy “nagyon” kedvezően ítéli meg szomszédját.

A kínai kormány semleges álláspontot képvisel Ukrajnával kapcsolatban, Peking visszautasította a washingtoni felhívásokat, hogy elítélje vagy szankcionálja Moszkvát. A kínai külügyminisztérium hivatalos nyilatkozatai a NATO keleti irányú terjeszkedését nevezték meg az ellenségeskedések egyik fő okaként, míg kínai tisztviselők elítélték az Egyesült Államokat és szövetségeseit, amiért továbbra is fegyvereket küldenek Ukrajnába anélkül, hogy a konfliktus diplomáciai megoldására törekednének.

Eközben Kína potenciális béketeremtőként pozícionálta magát, és februárban közzétette 12 pontos “tervét az ukrajnai válság politikai rendezéséről”. Ezt a béketervet Vlagyimir Putyin orosz elnök üdvözölte, de Kijevben hideg fogadtatásban részesült, az USA és az EU azonnal elutasította.

A Peking és Washington közötti kapcsolatok jelenleg feszültek, mivel Joe Biden amerikai elnök korlátozásokat vezetett be a kínai félvezetőiparra, és az elmúlt évben többször kijelentette, hogy katonai beavatkozásra készül, ha Kína megszállná Tajvant. Ennek megfelelően a Csinghua Egyetem felmérésében a válaszadók 83%-a úgy véli, hogy az USA gyakorolja a legnagyobb befolyást Kína biztonságára. Mindazonáltal közel 50%-uk azt mondta, hogy a két szuperhatalom közötti kapcsolatok javulására számít a következő öt évben.

A Csinghua Egyetem 2022 novemberében végzett felmérésében 2622, 18 év feletti kínai állampolgár vett részt, akik között egyenlő arányban voltak férfiak és nők.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató