2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A Telex-alapító is beszélni fog médiaszabadságról az EP-ben

A médiaszabadságért aggódnak szerda délután az Európai Parlamentben.

Többek közt a Telex alapítóját, Kárpáti Mártont hallgathatják azok, akik regisztráltak a május 31-én, szerda délután az Európai Parlament Antall Józsefről elnevezett termében tartandó, informális beszélgetésre a tervezett Európia Médiaszabadság Törvényről (European Media Freedom Act).

A tervezet többek közt kötelezné a tagállamokat az állami hirdetési pénzek valamiféle egyenlő elosztására, és részletesen belenyúlna a tagállami hatáskörbe tartozó ügyekbe. Az indoklás a pluralizmus és függetlenség védelmére hivatkozik.

Erről tartanak tehát tájékoztató beszélgetést az Európai Parlament brüsszeli épületében, délután háromtól hatig.

Az esemény az EP zöld frakciójának (Greens/EFA), azaz egy politikai pártnak a rendezvénye.

A beszélgetést egy katalán újságíró és kutató, Carme Colomina moderálja majd, aki többek közt a dezinformáció témáját kutatja. Mellette felszólalnak: Anna Herold, az Európai Bizottság audiovizuális és médiapolitikával foglalkozó osztályának vezetője; Joan Barata, a Future of Free Speech Project (A Szólásszabadság Jövője Projekt) képviselője; Elda Brogi, a Center for Media Pluralism and Media Freedom képviseletében (ők készítik a tagállamokról a médiajelentéseket, a Mandiner az előző kettőt eléggé szétkapta); Mark Dempsey az Article 19 kezdeményezés képviseletében; Enric Borràs, a Diari Ara főszerkesztő-helyettese és a   Ramon Barnils Group of Journalists (Újságírók Ramon Barnils Csoportja) elnöke; s végül Renate Schroeder, a European Federation of Journalists (Újságírók Európia Szövetsége) képviseletében.- írta a mandiner.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató