2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Amerikai dandártábornok: az Egyesült Államok készen áll egy űrcsatára

Ha a földi konfliktusok kiéleződnének az űrben is, az Egyesült Államok kész megvédeni ott az érdekeltségét – jelentette ki Jesse Morehouse, az amerikai űrparancsnokság dandártábornoka.

Bár a nemzetek megegyeztek abban, hogy a világűr mindenkié, és annak felhasználása csak békés, tudományos célokat szolgálhat, az utóbbi években egyre inkább kiéleződő konfliktusok könnyen lehet, hogy változtatnak ezen. Ennek egyik jele az űrverseny, ám nem zárható ki, hogy a felek tovább is lépnek majd.

Ezzel kapcsolatban Jesse Morehouse, az Egyesült Államok űrparancsnokságának (U.S. Space Force) dandártábornoka nyilatkozott igen határozottan. A The Guardianidézi szavait, melyek szerint Morehouse úgy nyilatkozott: az USA készen áll harcolni az űrben.

A figyelmeztetés elsősorban Kínának és Oroszországnak szól. Morehouse hozzátette: ha valaki fenyegetné az Egyesült Államokat vagy az ország bármely érdekeltségét – beleértve az USA szövetségeseit –, meg fognak harcolni vele.

Az 1960-as években Amerikának csak a Szovjetunió volt az űrbéli ellenfele, a The Washington Post szerint azonban az USA űrfölénye csökken, miközben Kína veszélyesen tör előre ezen a téren.

Az űrháború első felvonásában a műholdak játszhatják majd a főszerepet. Ezek elsődleges célpontok, amelyeket elpusztítva veszélybe kerülhet több kritikus infrastruktúra. Emiatt a saját érdekeltségű szatelliteket meg kell védeni, az ellenségét pedig el kell pusztítani – ez a hozzáállás Morehouse szerint sok országra jellemző.

Korábban Kína, India, Oroszország és az Egyesült Államok is tesztelte a műholdakat elpusztító rakétáit, ám az USA végül leállította ezt a projektet, mert rengeteg űrszemetet termelnek a robbantások.

Kína olyan robotkarral szerelt űreszközt is kifejlesztett, ami szó szerint megbirkózik az ellenséges műholdakkal.

Morehouse szerint ugyanakkor a műholdak kilövésének pont annyi értelme lenne, mintha a kert végében akarnánk atombombát felrobbantani: felesleges és önveszélyes dolog.

A dandártábornok szerint erre nem is lenne szükség, ugyanis könnyen ki lehet fejleszteni olyan technológiát, ami robbantás nélkül tesz működésképtelenné műholdakat. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató