2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Donáth bejelentette: Európával közösen fogják megmenteni a magyar oktatást

A Facebookon posztolt a hazaáruló Momentum hazaárulója.

„Az Európai Bizottsághoz fordulok, és arra kérem őket: emeljék be az EU-s pénzekkel kapcsolatos, magyar kormánnyal szemben támasztott feltételek közé az oktatás átfogó reformját. Holnap az Európai Parlamentben szólalok fel az ügy érdekében, és hamarosan írásban is benyújtom kérésemet az Európai Bizottságnak.

Súlyos válságban a magyar oktatás. Drámai a tanárhiány, elavult a tananyag és évről évre romlanak a diákok eredményei. A tét egy teljes generáció, ezáltal pedig az egész magyar nemzet jövője. Ha ugyanis az oktatás válságát nem oldjuk meg, egy generáció veszíti el az esélyét a felemelkedésre. A gazdaságunk, a kultúránk, a nemzeti identitásunk forog veszélyben.

A kormány azonban a pedagógusok és a diákok tiltakozásaira státusztörvénnyel, könnygázzal és gumibottal válaszol. Láthatóan eszük ágában sincs megoldani az oktatás válságát. Akkora a baj, hogy nem várhatunk tovább. A radikális helyzet pedig radikális megoldást követel.

Ezért a Momentumban úgy döntöttünk, hogy megkérjük az Európai Bizottságot, hogy az EU-s pénzekért cserébe követelje meg a magyar kormánytól:

a státusztörvény visszavonását,
azonnali, 50%-os pedagógus-béremelést,
és a magyar oktatás átfogó reformjának megindítását a pedagógusok és a diákok bevonásával.

Az elmúlt év során bebizonyosodott, hogy az Európai Bizottság az egyetlen, amelyik hatást tud gyakorolni a magyar kormány politikájára. Az EU-s pénzekért cserébe a kormány már eddig is hajlandó volt olyan lépésekre, melyeket magától sosem tett volna meg. Az igazságügyi reformhoz hasonlóan most az oktatás válságának megoldását várjuk a kormánytól.

Az EU-s pénzeket haza kell hoznunk. Ez pedig eddig is kizárólag a kormány döntésein múlott. A három pontos követelésünk semmivel sem nehezítik meg az EU-s pénzek hazahozatalát, hiszen megvalósításuk könnyű: pusztán politikai akarat kérdése.

A státusztörvényt már ma visszavonhatják. A pedagógusbérek emelésére megvan a fedezet a költségvetésben. Az oktatási reform szakmai alapjai pedig ott vannak a tanárok és a diákok követeléseiben, az érdekképviseleteknél vagy például a Momentum Holnap Magyarországa Tervének oktatási fejezetében.

A tervünk reális, és innentől kizárólag a kormányon múlik, hogy megmenti-e a magyar oktatást és közben hozzájut-e az EU-s pénzekhez. Mindkettő nemzeti érdek, mindkettő a jövőnkről szól. Ezért a Momentum európai kapcsolatainak segítségével mindent meg fogunk tenni azért, hogy a Bizottság rávegye a magyar kormányt az oktatás válságának megoldására.

Európával közösen fogjuk megmenteni a magyar oktatást.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató