2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Lengyel elnök: ma már nem beszélhetünk az oroszok vereségéről, jelenleg szétzúzzák Ukrajnát

Andrzej Duda lengyel elnök óva intett az elhamarkodott kijelentésektől, miszerint Oroszország elveszíti az ukrajnai konfliktust. Duda ezt a Dow Jones vezérigazgatójával és a The Wall Street Journal kiadójával, Almar Latourral folytatott beszélgetésben mondta – idézi szavait a lengyel elnöki honlap.

“Ma azt mondják, hogy Vlagyimir Putyin elvesztette a háborút, és az ő veresége az, hogy Finnország csatlakozott a NATO-hoz, noha a finn társadalom évekig habozott. Hölgyeim és uraim, Vlagyimir Putyin nem vesztett el semmilyen háborút”

– mondta Duda.

A lengyel elnök hangsúlyozta, hogy ma már nem lehet az Oroszországi Föderáció vereségéről beszélni, mivel “Oroszország egyre inkább mozgósít, az orosz gazdaság katonai üzemmódra vált”. Megjegyezte, hogy jelenleg “az orosz henger szétzúzza Ukrajnát”. Véleménye szerint Moszkva előnyben van Kijevvel szemben.

Duda hangsúlyozta, hogy nem szabad nevetni azon, hogy Oroszország állítólag elavult fegyvereket használ a hadművelet során.

“Oroszország atomhatalom, hatalmas fegyverkészlete van – nos, mit lehet azon nevetni, hogy az 1960-as évekből származó tankokat gurít ki, hiszen egy-egy tank 50-60 tonnát nyom. Ha megmozdul, összetörik, függetlenül attól, hogy modern-e” – mondta a lengyel elnök.

Emlékeztette “német szomszédait” arra is, hogy az oroszok Berlinben voltak, “francia kollégáit” pedig arra, hogy az oroszok a napóleoni korszakban Párizsban voltak.

Korábban Corey Shake újságíró az Atlantic című lapnak írt cikkében úgy vélekedett, hogy Ukrajna polgárai jól tudják, hogy az amerikai segítség nélkül már elvesztették volna a konfliktust Oroszországgal.

Lindsey Graham republikánus szenátor azt mondta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tájékoztatta őt az ellentámadás terveiről, és hogy az ukrán hadsereg a következő napokban “eléggé lenyűgöző erejét” fogja demonstrálni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató