2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

DK-s „elszólás": Kamu Geri titokban kiléphetett a Párbeszédből

Nem cáfolta a Párbeszéd, hogy Karácsony Gergely már nem tagja a pártnak. A mérhetetlen támogatottságú, kizárólag botránykeltéseiről elhíresült Párbeszéd így számos politikusa után immár saját egykori alapítóját, főpolgármesterét is elveszíthette. Minderre egyébként a DK-s Gréczy Zsolt tett nemrég félreérthetetlen utalást.

- Egy egyszázalékos pártból kilépett főpolgármestertől azok után, amit csinált ezzel az ellenzékkel, amikor elüttette magát a villamossal és rászabadította erre az országra és az ellenzékre Márki-Zay Pétert, ennél egy kicsit nagyobb szerénységet és visszafogottságot javasolnék

– mondta szó szerint az ATV-ben a korábban újságírással, szövegírással is foglalkozó Gréczy Zsolt, aki vélhetően pontosan tudta, hogy miről beszél. A DK-s országgyűlési képviselő nem mellesleg arra reagált így, hogy Karácsony előzőleg azt nyilatkozta: 

száz százalék, hogy jövőre újraindul a főpolgármesteri posztért, és nagyon meglepődne, ha a DK saját jelöltet állítana, mert akkor kiderülne, hogy nem is olyan nagy párt.

A Magyar Nemzet megkereste a Párbeszéd sajtóosztályát, hogy meg tudják-e erősíteni Gréczy Zsolt állítását, amennyiben pedig igen, úgy Karácsony Gergely mikor és milyen indokkal lépett ki a pártból.

Lapzártánkig ugyanakkor a sajtóosztály nem reagált a Magyar Nemzet megkeresésére,

 azaz nem is cáfolta a Karácsony távozásáról szóló hírt.

Mindezt egyébként számos előzmény is igazolni látszik. Ilyen például, hogy Karácsony Gergely tavaly áprilisban váratlanul bejelentette, nem indul újra a Párbeszéd társelnöki tisztségéért, maga helyett pedig Tordai Bencét ajánlotta – aki el is nyerte a posztot. A Párbeszéd most március végi nagyrendezvényén pedig ugyancsak meglepetésre bejelentették, hogy Párbeszéd – A Zöldek Pártja néven folytatják tovább a politizálást. 

Mindeközben a főpolgármester ugyanakkor elkezdte magát úgy pozícionálni, mint aki egy pártokon kívül álló, alapvetően civil valaki lenne, aki pusztán a szavazók akaratából lett főpolgármester.

Ezzel összefüggésben éppen a Magyar Nemzet írta meg márciusban, hogy Karácsony ajánlatot tett a baloldali pártoknak azok támogatásáért cserébe. Ennek lényege, hogy a jelenlegi ellenzéki polgármesterek induljanak újra kerületükben a jövő évi önkormányzati választásokon, pártjaik pedig ellenük se állítsanak jelöltet. Mindezt ugyanakkor tegyék mindannyian pártlogók nélkül, egy egységes civil ernyőszervezet jelöltjeiként. 

Karácsony közölte azt is, hogy ő maga sem közös, hanem támogatott jelölt szeretne lenni, vagyis az ő neve mellett sem akar pártlogókat. 

A DK nem kér Karácsony Gergely ötletéből 

A Magyar Nemzet nformációi szerint az ajánlat felemás fogadtatásra talált a baloldalon, ahol nem szívesen mondanának le a pártlogókról, az ötlet ellen pedig éppen Gyurcsány Ferencék tiltakoznak a leginkább. 

Tény, hogy a DK elnöke többször jelezte már, hogy nem egyértelmű Karácsony Gergely újraindulásának a támogatása, sőt nemrég egyenesen úgy fogalmazott: a főpolgármester nem teljesíti hazafias kötelességét akkor, amikor nem támadja a kormányt.

Karácsony kisdiák módjára meg is csinálta a házi feladatot, ugyanis nemrégiben bejelentette, hogy nem fizeti be a szegényebb önkormányzatok megsegítésére szolgáló szolidaritási adót. 

A DK-ba vezetett a kilépő párbeszédesek útja 

Bárhogy is alakul majd a DK és a főpolgármester közötti kötélhúzás a mérhetetlen támogatottságú, kizárólag botránykeltéseiről elhíresült Párbeszéd számos politikusa után immár saját egykori alapítóját is elveszíthette. A korábban távozó politikusok, mint többek között Szűcs Balázs VII. kerületi alpolgármester, Kenéz István pest megyei alelnök, Kocsis-Cake Olivio pártigazgató, országgyűlési képviselő, illetve Szabó Zsolt dunaújvárosi alpolgármester mind-mind a DK-ba igazolt.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató