2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Máris szabadlábra helyezték a tegnap 5 évre elítélt antifa-vezért

Már tegnap este utcai zavargások törtek ki Németországban a szélsőbaloldali rohamcsapat, a Hammerbande főnökének és bűntársainak az elítélése miatt. Az Antifa hetekkel ezelőtt bosszút hirdetett Lina Engel szabadon bocsájtását követelve. Engelt elítélték, ám szabad, az Antifa azonban az állam ellen indult harcba.

Néhány órával a szélsőbaloldali rohamcsapat, a Hammerbande vezetője, Lina Engel elítélése után máris utcai zavargások törtek ki Lipcsében. Az erőszakos antifasiszták rendőrökre támadtak. Az Antifa már hetek óta meghirdette az X napot, szombaton Németország nagyvárosaiban, elsősorban a Hammerbande központjának tartott Lipcsében, de Berlinben, Hamburgban, Drezdában, Hannoverben is utcára hívják a szélsőbaloldali zavargókat. 

Lina Engel – az ügy fővádlottja – 5 év 3 hónap börtönbüntetést, segítői, Lennart Zaphod Arning 3 év, Philipp Jonathan Mohr 3 év és 3 hónap, Jannis Rohling 2 év börtönt kapott bűnszervezet megalakításáért és a súlyos sérülésekkel járó támadásokért. 

Az Antifa szabadságot követelt Lina Engelnek, ami teljesült, hiszen Engelt az ítélet estéjén végül mégis szabadlábra helyezték, ennek ellenére a szélsőbaloldaliak rendőrökre támadatak. Nagyon feszült a helyzet a vásárvárosban, Lipcsében, de Berlinben is összecsapások voltak a bosszúszomjas antifák és a rendőrök között.

Jól jellemzi az Antifa hozzáállását, hogy Lipcsében üzenetben közölték: „Add meg a zsaruknak, amire szükségük van, 9 mm-t (értsd: 9 mm-es kaliberű lövedéket - a szerz.) a gyomrába”. Szakírók ezt az Antifa-üzenetet úgy értékelték, hogy „ez az út egyenes a baloldali terrorizmus felé vezető úton. Tiszta embergyűlölet.”

Mindeközben óriási a mérsékelt politikai erők és a jobboldaliak körében a felháborodás Lina Engel szabadlábra helyezése miatt. Az igazság szégyenének nevezik, hogy az ítélethirdetés estéjén Hans Schlueter-Staats bíró elrendelte a Hammerbande főnök börtönből való szabadulását. Indoklása szerint Engel már több mint a felét leülte az 5 év 3 hónap börtönbüntetésnek a letartóztatásban, és jó magaviselet miatt úgyis egy év múlva szabadulna. Azt, hogy kötelezték Engelt a rendszeres rendőrségi jelentkezésre, a személyi igazolványa bemutatására, valamint hogy a lakóhelyét csak a bíróság beleegyezésével változtathatja meg, a legtöbben csak rossz viccnek tartják. 

A többség szerint azért is indokoltalan a szabadlábra helyezés, mert fennáll Lina Engel esetében a menekülés, elrejtőzés és a bűnismétlés veszélye. A Hammerbande tagjainak többsége ugyanis illegalitásban van, és továbbra is bűncselekményeket követ el. Az is érdekes, hogy Engelnek volt egy ellopott személyi igazolványa, valamint a vádlott-társnak, Lennart Arningnek még egy hivatalosan bejegyzett személyiigazolvány-nyomtatója is volt.

Ugyanakkor Engel barátja, a Hammerbande szellemi atyjának tartott Johann Guntermann 2020 óta szökésben van. Paul Müntnich, Thomas Jacobs, Moritz Schröter, Clara Wittkugel és Nele Aschoff is illegalitásban vannak. Ráadásul Thomas Jacobsról a titkosszolgálatok azt  a hírt kapták, hogy állítólag mesterlövész-kiképzésen van a Kurdisztáni Munkáspártnál, a sokak által terroristának tartott PKK szíriai csoportjánál.

A Német Alkotmányvédő Hivatal (BKA) nem véletlenül verte félre a vészharangot, miszerint akut veszély fenyeget egy új baloldali terrorizmusra.

Mindenesetre egyes politikai elemzők szerint a radikális zöldek támogatta szélsőbaloldal melletti, utcai zavargásokat generáló szolidaritási hullám egyértelműen az antifasiszta erők támadása az állam ellen.

A Német Igazságügyi Minisztérium hangsúlyozza: az alkotmányos állam törvényei mindenkire vonatkoznak, a bűn az bűn, a motiváció nem számít. Pontosan ezeket az alapelveket támadják jelenleg szervezetten az antifasiszta erők. 

Közben radikális zöldpolitikusok némelyike delegitimálja a bíróságot, és szabadságot követel az elítélt Lina Engelnek. Büntetlenséget követelnek azoknak az antifáknak, akik kalapáccsal törik szét az emberek csontjait és koponyáját ráadásul nem csak Németországban.

Emlékezetes, a Lina Engel nevével fémjelzett Hammerbande illegalitásba vonult tagjai rendeztek embervadászatot februárban Budapesten, Engel vőlegénye, Johann Guntermann (A képen) vezetésével. Guntermann a Hammerbande belső köreihez tartozik, de tag még a 20 éves Moritz Christian Leopold Schroeter, a 22 éves Clara Judith Wittkugel, valamint a 21 éves Emilie Samira Dieckmann is. Őket is körözi a BRFK az embervadászat miatt. 

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató