2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

NATO-főtitkár: Készek vagyunk további katonákat küldeni Koszovóba

Jens Stoltenberg a NATO-csapatok elleni erőszakot „teljesen elfogadhatatlannak” nevezte.

A NATO kész további katonákat küldeni Koszovóba, hogy kontroll alá vonja az erőszakot az etnikailag megosztott lakosság körében az északi területeken – közölte Jens Stoltenberg csütörtökön Oslóban.

A NATO fenntartja éberségét.

Ott leszünk, hogy szavatoljuk a biztonságos és stabil körülményeket, továbbá, hogy megnyugtassuk a kedélyeket és csökkentsük a feszültséget” – mondta Stoltenberg a NATO-országok külügyminisztereinek oslói tanácskozása alkalmával újságíróknak.

Stoltenberg a NATO-csapatok elleni erőszakot „teljesen elfogadhatatlannak” nevezte, és bejelentette, hogy a szövetségesek felkészülnek arra az esetre, ha a NATO-nak további erősítésre lenne szüksége a régióban.

„Az az üzenetünk Belgrádnak és Pristinának, hogy jóhiszemű hozzáállással be kell kapcsolódniuk az EU által támogatott párbeszédbe” – jelentette ki a NATO-főtitkár. Koszovó északi részén a zavargások azután erősödtek fel, hogy az albán polgármesterek el akarták foglalni posztjukat a többségében szerbek lakta térségben. A szerbek bojkottálták a választásokat. A pristinai vezetést Washington és szövetségesei is bírálták.

Azt követően, hogy az összecsapásokban hétfőn több KFOR-békefenntartó és 52 szerb tüntető megsérült, a NATO úgy döntött, hogy 700 egyenruhással kiegészíti az egyébként 4000 fős missziót.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató