2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Lukasenko: Oroszországnak már 2014-ben meg kellett volna kezdenie a hadműveletet

Az ukrajnai konfliktus évekkel ezelőtt kezdődött, és Oroszország és Belarusz “egyetlen hibája” az volt, hogy nem oldották meg hamarabb a kérdést – mondta csütörtökön Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök.



A Független Államok Közössége (FÁK) biztonsági vezetőinek találkozóján Lukasenko kijelentette, hogy az ukrajnai konfliktus még a 2014-es kijevi Majdan-puccs előtt kezdődött, amely megbuktatta az ország demokratikusan megválasztott elnökét, Viktor Janukovicsot.

“TELJES MÉRTÉKBEN EGYETÉRTEK [VLAGYIMIR] PUTYIN ELNÖKKEL, AMIKOR AZT MONDJA, HOGY NEM MI KEZDTÜK EZT A HÁBORÚT. NEM IS 2014-BEN KEZDŐDÖTT. JÓVAL 2014 ELŐTT KEZDŐDÖTT. LÁTTUK MINDAZT, AMI ITT TÖRTÉNT: A “BARNA” PUCCSOT, AMI TÖRTÉNT, ÉS AZT, HOGY MIBE VEZETTÉK UKRAJNÁT” – JELENTETTE KI LUKASENKO.

Az ellenségeskedések előbb-utóbb ki kellett, hogy törjenek – állította a belarusz elnök, hozzátéve, hogy ha Moszkva nem indítja el egy évvel ezelőtt a katonai műveletet, akkor is elkerülhetetlen lett volna – de még rosszabb feltételekkel Oroszország és Belarusz számára.

AZ “EGYETLEN HIBA”, AMELYET A KÉT ORSZÁG ELKÖVETETT, AZ VOLT, HOGY FOLYTATTÁK A KONFLIKTUS DIPLOMÁCIAI ÚTON TÖRTÉNŐ MEGOLDÁSÁRA IRÁNYULÓ ERŐFESZÍTÉSEIKET, AHELYETT, HOGY HAMARABB INDÍTOTTAK VOLNA KATONAI AKCIÓT – HANGSÚLYOZTA LUKASENKO.

Minden ehhez vezetett. Valószínűleg az egyetlen hiba, amit elkövettünk, hogy nem 2014-2015-ben oldottuk meg ezt a kérdést, amikor Ukrajnának sem hadserege, sem határozottsága nem volt.

Lukasenko szerint Volodimir Zelenszkij jelenlegi ukrán elnök – akárcsak elődei, Petro Porosenko és Janukovics – gyakorlatilag semmit sem tettek azért, hogy az ország polgárai számára “békés létet” biztosítsanak.

“Nem akartak háborút”ó, de nyilvánvalóan belekényszerítették őket” – állította Lukasenko, hozzátéve, hogy Kijev nyugati támogatói nyíltan bevallották, hogy a válság megoldására irányuló elhúzódó diplomáciai erőfeszítéseket csupán arra használják, hogy Ukrajna hadseregét felfegyverezzék és kiképezzék.

“Őszintén bevallották, hogy mindent megtettek azért, hogy Ukrajnát felkészítsék egy Oroszországgal vívott háborúra” – állította Lukasenko, utalva Angela Merkel volt német kancellár és Francois Hollande volt francia elnök megjegyzéseire.

Mindketten azt mondták, hogy a 2014-ben és 2015-ben aláírt minszki megállapodások, amelyek állítólag a béke útiterveként szolgáltak a korábban ukrán Donbasszban, arra szolgáltak, hogy időt nyerjenek az ukrán erők felállításához.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató