2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

A háború az Egyesült Államokkal elviselhetetlen katasztrófa lenne, mondja a kínai védelmi miniszter

Kína védelmi minisztere első nagyobb beszédében, amióta átvette ezt a szerepet, azt mondta, hogy

az USA elleni háború "elviselhetetlen katasztrófa" lenne a világ számára.



Egy biztonsági csúcstalálkozón Li Shangfu tábornok közölte, hogy "egyes országok" fokozzák a fegyverkezési versenyt Ázsiában. De azt mondta, hogy a világ elég nagy mind Kína, mind az USA számára, és a két szuperhatalomnak közös nevezőt kell keresnie.

Szombaton az amerikai haditengerészet szerint egy kínai romboló "nem biztonságos módon" hajózott egy amerikai hadihajó közelében, amikor az kanadai hajókkal együtt áthaladt a Tajvani-szoroson.

Kína mindkét országot bírálta, amiért "szándékosan provokálnak kockázatot". Az Egyesült Államok és Kanada közölte, hogy ott hajóznak, ahol a nemzetközi jog megengedi.

Li tábornok, aki márciusban lett védelmi miniszter, "hidegháborús mentalitással" vádolta az USA-t, és azt mondta, hogy ez "nagymértékben növeli a biztonsági kockázatokat".

Beszédében kijelentette, hogy Kína nem fogja megengedni, hogy az USA és szövetségesei tengeri járőrözése "ürügyet szolgáltasson a hajózási hegemónia gyakorlására".

A Tajvani-szorosban történt incidensre vonatkozó kérdésre csak annyit mondott, hogy a térségen kívüli országok feszültséget keltenek.

A szingapúri csúcstalálkozón Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter megdorgálta Kínát a katonai megbeszélések elutasítása miatt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató