2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Tömegtüntetés Varsóban

Több százezer tüntető gyűlt össze Varsóban a kommunizmus 1989-es bukása óta az egyik legnagyobb lengyelországi tüntetésre - írja a BBC.


A legtöbb ellenzéki párt felszólította támogatóit, hogy csatlakozzanak a Jaroslaw Kaczynski vezette nacionalista Jog és Igazságosság párt (PiS) elleni felvonuláshoz.

A résztvevők között volt Donald Tusk volt miniszterelnök és Lech Walesa volt elnök is.

A kormányzópárt, a PiS "gyűlöletfelvonulásként" ítélte el a gyűlést.

A varsói polgármesteri hivatal becslése szerint félmillió ember vett részt a rendezvényen, amely Lengyelország első, részben szabad választások 34. évfordulójára esett.

A lengyel ellenzék Orbán Viktort is megemlítette:



Sokan az egész országból utaztak a részvételre, és egyidejűleg más lengyel városokban, például Krakkóban is tartottak tüntetéseket. 

A miniszterelnök szerint azonban nem a lakosságot képviselik, csak az ellenzéki pártok aktivistáit.



A legkülönfélébb témák vezették össze a tüntetőket, többek között

az infláció, a megélhetési költségek, valamint a nők és az LMBT-ek jogai miatti csalódottság.

Aggodalmak merültek fel az új törvény ellen is, amelyet a lengyel demokrácia aláásásával vádolnak.



Az EU és az Egyesült Államok által bírált törvény egy bizottságot hoz létre a lengyel politikában megnyilvánuló indokolatlan orosz befolyás kivizsgálására, és 10 évre eltiltja a közhivatalok betöltésétől az érintetteket.

A tömegben sok más mellett olyan táblát is magasba emeltek, amin az „orosz ügynökök, eljövünk értetek!” felirat alatt Orbán Viktor miniszterelnök arcképe is látható volt:

A kormány tagadja, hogy aláásná a demokráciát, és Andrzej Duda elnök módosításokat javasolt e hatáskörök megszüntetésére.

A kritikusok szerint azonban ez még mindig felhasználható az emberek ellen, beleértve Tuskot - Lengyelország legfőbb ellenzéki vezetőjét és a centrista Polgári Platform (PO) párt vezetőjét - is.

Az ellenzők szerint ez a PiS pozícióját is erősítheti az idei parlamenti választásokon.

Az emberek tömegeit lengyel és uniós zászlókat lengetve és plakátokat tartva ábrázolták, és a résztvevők a BBC-nek elmondták, hogy a tüntetők a "demokrácia" és a "győzni fogunk" jelszavakat skandálták.

"Azért jöttem ide, hogy megvédjem a demokráciát, mert nem bírom elviselni, ahogy a parlamentünket, az alkotmánybíróságot tönkreteszik, az Európai Uniót leépítik" - mondta egy tüntető a Reuters hírügynökségnek.

Donald Tusk, az Európai Tanács korábbi vezetője is üdvözölte a támogatókat a "rekord" felvonuláson. "A demokrácia csendben hal meg, de önök ma felemelték a hangjukat a demokráciáért, a csendnek vége, kiabálni fogunk" - mondta Tusk.

Wojciech Przybylski, a Visegrad Insight szerkesztője a BBC-nek elmondta, hogy ezek a tüntetések azt mutatják, hogy a lengyel ellenzéki csoportok politikai különbségeik ellenére képesek összefogni a közös ügyekért. Hozzátette: a PiS azonban még mindig vezet a közvélemény-kutatásokban, és "ez mozgósítani fogja őket, mert tudják, hogy az ellenzék valódi".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató