2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Toroczkai: Kárpátaljának minimum autonóm köztársasági rangot kell adni

Egyetlen egy ország sem lehet sikeres, ahol az államalkotó nemzet tagjai nem büszkék a származásukra, a történelmükre - mondta Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke az MTI-nek vasárnap telefonon, pártjának a nemzeti összetartozás napján tartott országos megemlékezése előtt.

A Mi Hazánk a celldömölki Ság-hegyen álló Trianon-emlékkeresztnél tartotta a megemlékezést.

Toroczkai László azt mondta, nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mennyire értékes a kultúránk, a nyelvünk, és azzal is, hogy a magyar nemzet történelmi hazája a Kárpát-medencében van, és nem a Trianonban megcsonkított Magyarországon.

A trianoni határok között nem lehetne értelmezni sem a magyar történelmet, sem az irodalmat. Gazdaságilag is csak az az ország lesz sikeres, ahol az emberek büszkék a hazájukra, és tenni akarnak érte - fejtette ki.

Toroczkai László kiért arra is: nagyon jó lenne a szomszédos Ukrajnában dúló háborút mielőbb tárgyalóasztal mellett, béketárgyalásokon lezárni.

A béketárgyaláson szerinte megkerülhetetlen, hogy 1991-ben az ukrajnai függetlenségi népszavazás Kárpátalján két kérdéssel kiegészült: Kárpátaljának az ukrán alkotmányban rögzítendő "különleges önkormányzati státusa" megteremtéséről és egy úgynevezett Magyar Autonóm Körzet létrehozásáról, Beregszász központtal

Ezt - noha Kárpátalján a lakosság 85 százaléka szavazott az önrendelkezés mellett - azóta sem hajtja végre Kijev, pedig ennek értelmében nemcsak a Krími Autonóm Köztársaságnak, hanem egy Kárpátalja Autonóm Köztársaságnak is létre kellett volna jönnie - tette hozzá a pártelnök, frakcióvezető.

Toroczkai László szerint ha az eddigi magyar kormányok nem sürgették az önrendelkezés jogának megadását, és ha a jelenlegi kormány sem teszi szóvá ezt nemzetközi fórumokon, ne csodálkozzunk azon, hogy Trianon megtörténhetett velünk, és 1945 óta a hivatalos politika nem is nagyon mert beszélni erről.

Ha Ukrajnát és határait, az ország szuverenitását a nemzetközi közösség meg akarja védeni, Kárpátaljának minimum autonóm köztársasági rangot kell adni - hangoztatta.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató