2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Az ukránok belga fegyverekkel támadhattak orosz területre, a miniszterelnök vizsgálatot indított

Alexander de Croo belga miniszterelnök utasította a hírszerző szolgálatokat, hogy tisztázzák, hogy egy ukrán szabotázs- és felderítőcsoport belga fegyvereket használt-e Belgorod térségében.

"Megkértük a hírszerző szolgálatainkat és a hadsereget, hogy elemezzék ezt, és vegyék fel a megfelelő kapcsolatot. Még nincs megerősítésem, vizsgáljuk a helyzetet"

- mondta a miniszterelnök az RTBF belga televíziós csatornán.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy világos szabályok szabályozzák az Ukrajnának adományozott fegyverek használatát. "Világos szabályok vannak: az Ukrajnának szállított fegyvereink kizárólag védelmi célokra szolgálnak ukrán területen. Ezek a szabályok vonatkoznak a belga és más európai országok fegyvereire is. Arra kérjük az ukránokat, hogy tisztázzák a helyzetet" - mutatott rá a miniszterelnök.

Ugyanakkor nem válaszolt arra a kérdésre, hogy milyen következményekkel járna Ukrajnára nézve, ha beigazolódna a fegyverek használata a belgorodi régióban. "Először is próbáljuk meg a tényeket megállapítani: hogy ezek a fegyverek azok között a fegyverek között vannak-e, amelyeket Belgium védelmi célokra szállított Ukrajnának... Egyelőre nem akarok hipotetikus kérdésekre válaszolni, de a belga fegyverek használatának világos szabályai vannak" - hangsúlyozta de Croo.

Vasárnap a belga média arról számolt be, hogy a belga külügyminisztérium és a belga védelmi minisztérium "az első adandó alkalommal" magyarázatot kér az ukrán hatóságoktól arra vonatkozóan, hogy egy ukrán szabotázs- és felderítőcsoport belga gyártmányú fegyvereket használt az oroszországi Belgorod térségben.

A The Washington Post korábban arról számolt be, hogy a május végén a Belgorodi területen támadó terroristák az Egyesült Államokból, Lengyelországból, Csehországból és Belgiumból származó járműveket és fegyvereket használtak. Különösen Belgiumban és Csehországban gyártott puskákat és legalább egy AT-4-es páncéltörő rendszert használtak, amelyet az USA és a nyugati országok fegyveres erői használnak. A kiadvány által az Ukrajnában harcoló amerikai zsoldosoktól kapott információk szerint a BREN és SCAR puskákat az ukrán hadsereg és a fegyveresek számára adják ki.
Brüsszel hangsúlyozta, hogy a fegyvereket kizárólag az ukrán fegyveres erők "területük és lakosságuk védelmére" szánták.

Május végén egy ukrán szabotázs- és felderítőcsoport hatolt be a Belgorodi terület Grajevoron körzetének területére, ezt követően terrorellenes műveletet rendeltek el a térségben. Később az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy a Belgorodi területre behatoló ukrán nacionalista alakulatokat legyőzték, és több mint 70 terroristát megöltek. Ugyanezen nap estéjén a terrorellenes műveletet feloldották. Az orosz Nyomozó Bizottság közölte, hogy hat cikkely alapján indított büntetőeljárást, többek között terrorcselekmény miatt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató