2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az ukránok megnevezték az orosz egységet, akik felrobbantották a gátat

Kedd hajnalban felrobbantották a dél-ukrajnai Nova Kahovkában található gátat, aminek súlyos természeti katasztrófa lett a következménye. Azóta az orosz és az ukrán fél is előállt a saját történetével azzal kapcsolatban, hogy kik állhatnak az akció mögött.

A robbantás következtében akár 80 települést is elönthet az árvíz, zajlik az emberek menekítése az árvízveszély által sújtott területekről – írja az Index.

Az orosz és az ukrán fél is a kezdetektől fogva a másikat vádolta meg az akció végrehajtásával. Azóta pedig nagyjából tisztázták is a narratívájukat azzal kapcsolatban, mi történt.

Az ukránok megnevezték az orosz egységet – és nem hivatalosan már a felelős parancsnokot is.

Ukrán részről először nem hivatalos forrásból, egy Nikolaevsky Vanyok nevű hadibloggertől érkeztek információk arról, hogy kik hajthatták végre a robbantást.

Információk szerint a vízerőműnél történt robbantást az Orosz Föderáció 205. gépesített lövészdandára első zászlóaljának tagjai hajtották végre – írták az oldalon reggel 07.47-kor, alig pár órával a történtek után. Mindez jó ideig csak egy lehetséges változatnak minősült, azonban nemrég az ukrán kormányzat egyik tisztviselője igazolta azt, hogy valóban ez az ő verziójuk a történteket illetően.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó ugyanis az Ukrajinszka Pravda szerint egy tévéinterjúban azt mondta, az ukrán katonai hírszerzés is arról számolt be, hogy a 205. lövészdandár lehet a felelős az akcióért. Ezzel Podolajk lényegében kormányzati szintre emelte az először nem hivatalos forrásban megjelent változatot.

Az Ukrajinszka Pravda a 205. lövészdandárral szembeni gyanút erősíti az is, hogy az egység már hónapok óta a kahovkai vízerőműnél állomásozott. A nem hivatalos ukrán források már ennél picit bővebben is írnak a történekről, 

Egyesek azt is tudni vélik, ki adta ki a parancsot a robbantásra. 

Ezek alapján a parancsot Oleg Makarevics orosz vezérezredes személyesen adta ki a gát felrobbantására. Ugyanakkor megjegyzendő, hogy ezt az információt ukrán kormányzati forrás még nem erősítette me

Az ukrán fél korábban azt állította, hogy az oroszoknak azért lehetett érdeke a gát felrobbantása, mert az ukrán hadsereg offenzíváját próbálták meg lassítani ezze

Ezenkívül azzal is érveltek, hogy a gát felrobbantásának az ukrán irányítás alatt álló területeken lesznek súlyosabb következményei. Továbbá azt is állították, hogy az oroszok már hónapokkal ezelőtt is a gát felrobbantására készülhettek (Nova Kahovka térségét még a háború legelején szállták meg az orosz csapatok). 

Orosz részről a legelső állítás egy hivatalos tisztviselőtől (Nova Kahovka polgármesterétől) az volt, hogy nem is történt semmilyen támadás. A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség kezdte el terjeszteni azt a narratívát, hogy egy Vilha–M típusú rakéta-sorozatvető segítségével hajthattak végre tüzérségi támadást a gát ellen. Ez ukrán fejlesztésű eszköz, amely – a nagy robbanófeje által – masszív célpontok megsemmisítésére is alkalmas lehet.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató