2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Orbán Viktor Szlovákiában, Bulgáriában, de még Romániában is népszerű

A pozsonyi GLOBSEC 2023 elnevezésű fórum előtt lett nyilvános a szlovák kutatóintézet nyolc Európai Unió (EU) 8 tagországra kiterjedő felmérése – benne rengeteg érdekességgel.

Orbán Viktor magyar kormányfő „megítélése” például külön fejezetet kapott a majd 100 oldalas tanulmányban. A szerzők – mások mellett Hajdú Dominika, Szicherle Patrik – természetesen ennek kapcsán is ügyeltek a „keretezésre”. Kiderült ugyanis, hogy bár a miniszterelnököt sokan „illiberális ikonként” tartják számon Közép- és Kelet-Európában, a válaszadók 31 százalékának van pozitív véleménye a magyar politikusról.

Ahol viszont magas a magyar kormányfő támogatottsága – Bulgáriában, Szlovákiában 48; Magyarországon 43; Romániában 32 százalék; (eközben: Csehországban 28; Lengyelországban és Lettországban 18; Litvániában pedig 13 százalék) –, ott bizony politikai instabilitás (kormányzati bizalomhiány), LMBTQ-jogelnyomás, vagy Oroszország-párti nézetek detektálhatók. Vagy mind a három egyszerre, esetleg külön-külön, netalántán kettő faktor kombinálva.

De mint a kutatók állítják, Orbán Viktort a szlovákok és bolgárok is jobban szeretik a magyaroknál, aki Romániában is népszerű; ám a lengyelek kiábrándultak belőle.

A felmérés szerint Oroszország továbbra is veszélyt jelent a Kelet- és Közép-Európai országokra. Épp ennek fényében az Észak-atlanti Szerződés Szervezetben (NATO) elég nagy a bizodalom; ahogy a biztonság iránti vágy is, amelyet elsősorban az Egyesült Államok (USA) képes garantálni a régióban. Érdekesség, Szlovákia bizonyult az egyetlen olyan országnak a nyolc vizsgált EU-s tagállam közül, hol az Egyesült Államokat biztonsági fenyegetésként élik meg. Az Oroszország-ellenes szankciókat támogatják, sőt, hatásosnak vélik a válaszadók; akik pedig Kínát – többségében – nem tekintik biztonsági fenyegetésnek.

Demkó Attila szerint nagyon rossz irányba halad a nyugati diskurzus, mivel Ukrajna kapcsán azt a kételyt, hogy esetleg nem lesz teljes győzelem, Pozsonyban (sem) volt ildomos megfogalmazni. „Aki megtette, mint Richard Shirreff nyugalmazott brit tábornok, jobb, ha nem tette volna, mert egyben utalt is arra, hogy akkor majd »beavatkozásra« lesz szükség. Ezt nyilván maga sem gondolta végig.” 

 

(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató