2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

A magyarok szerint nem tesz eleget a békéért a baloldal

A nemzetközi és a hazai politikai szereplők közül a legtöbben Orbán Viktorról gondolják (49 százalék), hogy mindent megtesz az Ukrajnában zajló háború mihamarabbi békés lezárásáért – derül ki a Real-PR 93. legfrissebb felméréséből – írja a Magyar Nemzet.

A közvélemény-kutatásban vizsgált politikusok és politikai szervezetek közül kiemelkedik a békepárti tettek megítélésében hazánk miniszterelnöke: minden második magyar választó úgy gondolja, hogy Orbán Viktor mindent megtesz azért, hogy az orosz–ukrán háború mielőbb békés módon véget érjen.

A válaszadók mindössze 37 százaléka vélekedik a kérdésben ellenkezőleg, 14 százalék pedig nem tud vagy nem akar válaszolni. Ha csak a határozott véleményeket vesszük számításba, körükben 57 százalék tartja Orbán Viktor erőfeszítéseit egyértelműen békepártinak. 

A magyarországi baloldali pártokról viszont már egészen másképp vélekednek: a magyarok 61 százaléka, de még a baloldali szavazók 43 százaléka is úgy gondolja, hogy nem állnak teljes szívvel a béke pártján. 

A többi politikai szereplő kapcsán a negatív vélemények vannak egyértelmű többségben: Vlagyimir Putyin orosz elnökről a magyarok közel háromnegyede (72 százalék), Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről és Joe Biden amerikai elnökről a magyarok kétharmada (67-68 százalék), míg az Európai Unióról és a hazai baloldali pártokról a magyarok egyaránt 61 százaléka, de még a Mi Hazánk Mozgalomról is.

A Real-PR 93. által készített kutatásból kiderül az is, hogy a béke előmozdítása érdekében tett lépéseket illetően az EU-ról mindössze a magyarok egynegyede (24 százalék), az ukrán elnökről pedig mintegy 17 százaléka, a Mi Hazánk Mozgalomról és a baloldali pártokról 14-15 százaléka, az amerikai és az orosz elnökről pedig csupán 11-11 százaléka nyilatkozott elismerően.

A Mi Hazánk Mozgalomnál viszonylag nagy azok aránya, akik nem válaszoltak a kérdésre (42 százalék), így a magyar ellenzéken belül is különbséget lehet tenni a határozott vélemények alapján, ugyanis csak ezeket figyelembe véve a baloldalról 82 százalék, a Mi Hazánkról 75 százalék gondolja, hogy nem tesz meg mindent a béke érdekében. 

„Természetesen alapvetően meghatározzák a véleményeket a pártpreferenciák, a kormánypárti és a baloldali szavazók eredményei között minden politikai szereplőt illetően határozott különbség van.

A Fidesz szavazóinak 84 százaléka vélekedik úgy, hogy a magyar kormányfő mindent megtesz a háború mielőbbi békés lezárásáért, a baloldali szavazók közül 15 százalék válaszolt ekképpen. Figyelemre méltó eredmény, hogy a magyarországi baloldali pártok szavazótáborán belül is másfélszeres többségben (43 százalék) vannak a béke ügyében tett baloldali lépéseket keveslők, szemben azokkal, akik e téren elégedettek (29 százalék)” – részletezik, majd azzal folytatják:

„Ezek alapján elmondható, hogy a baloldali szereplők még saját támogatóikat sem tudták meggyőzni arról, hogy nem a háború pártján állnak. Nem meglepő, hogy kormánypárti szavazók baloldali pártokról alkotott véleménye pedig még ennél is kedvezőtlenebb, 78 százalékuk válaszolt negatívan a kérdésre.”

A felmérés eredménye szerint igen jelentős véleménykülönbség van a fegyvereket vásárló és szállító Európai Unió tevékenysége megítélésében is. A Fidesz-szavazók többsége (78 százalék) kritikus, és úgy gondolja, hogy az EU vezetése nem tesz meg mindent a békéért. A baloldali szavazók pedig erősen megosztottak, 41 és 44 százalékuk értékeli az Európai Unió vezetését pozitívan, illetve negatívan a kérdésben.

Megfigyelhető, hogy pártválasztástól függetlenül mind a háborút kirobbantó orosz, mind a védekezéshez fegyvertámogatást követelő ukrán elnök, valamint a legnagyobb fegyverszállító Amerikai Egyesült Államok elnökének munkáját úgy értékeli az abszolút többség, hogy nem tesznek meg mindent a békéért. A Real-PR 93. kutatása ezer fő telefonos megkérdezésével készült, 2023. május 30. és június 1. között.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató