2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Zelenszkij szerint a Kahovka-gát lerombolása nem befolyásolja Kijev ellentámadási terveit

A Kahovskaya vízerőmű gátjának felrobbanása nem befolyásolta Ukrajna azon képességét, hogy visszaszerezze saját területeit.



Ezt Volodimir Zelenszkij elnök jelentette be a Legfelsőbb Főparancsnok főhadiszállásának ülését követően.

Az ukrán elnök kedden biztosította, hogy az ország déli részén található kahovkai vízi gát részleges lerombolása nem változtatta meg a Kijev által hónapok óta előkészített ellentámadás terveit. A csapatok készültségi állapota maximális.

- írta Zelenszkij a Telegramon.

Moszkva felszólítja a nemzetközi közösséget, hogy „ítélje el” Kijevet a Kahovka-gát részleges lerombolása után

„Felszólítjuk a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el az ukrán hatóságok bűnös cselekményeit, amelyek egyre embertelenebbek, és komoly veszélyt jelentenek a regionális és a globális biztonságra”

– áll az orosz külügyminisztérium közleményében a Kahovka vízerőmű egy részének megsemmisítése után.

 

A Fehér Ház arra figyelmeztet, hogy a Kahovka-gát részleges lerombolása „pusztító” hatással lesz Ukrajna energiaellátására

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője szerint egy ukrajnai gát részleges lerombolása "bizonyára sok halálesetet okozott ".

"Még mindig próbáljuk kideríteni, mi történt, de az oroszok illegálisan vették birtokukba ezt a gátat és ezt a tározót néhány hónappal ezelőtt, és elfoglalták, amikor a robbanás történt" - mondta . "Nagyon világos, hogy a polgári infrastruktúra szándékos lerombolását nem engedélyezik a háború törvényei " - tette hozzá John Kirby.

Arra is figyelmeztetett, hogy a kahovkai vízi gát részleges megsemmisülése "pusztító" hatással lesz Ukrajna energiaellátására.

Ursula von der Leyen szerint Oroszországnak „fizetnie kell az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért”

Az Európai Bizottság elnöke kedden a Twitteren közölte, hogy Oroszországnak "fizetnie kell az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért".

A Nova Kahovka gát lerombolása "botrányos támadás a polgári infrastruktúra ellen, [amely] emberek ezreit veszélyezteti a Herszon régióban" – tette hozzá Ursula von der Leyen.

„Európa a polgári védelmi mechanizmusunkon keresztül mozgósítja a támogatását” – tette hozzá, biztosítva, hogy a tagállamok összehangoltan „gyorsan biztosítsák: vízszivattyúkat, tűzoltótömlőket, mobil víztisztító állomásokat és csónakokat”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató