2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Egy majomhoz hasonlította az afrikai diplomatákat Románia kenyai nagykövete

Afrikai kollégái nem tartották humorosnak a rasszista megjegyzést.

Románia kenyai nagykövetét több afrikai diplomata is rasszizmussal vádolta, miután az ENSZ nairobi központjában tartott diplomáciai találkozóján félreérthetetlenül egy majomhoz hasonlította az afrikai diplomatákat – írja a Magyar Nemzet.

Dragos Viorel Tigau állítólag egy szűkebb, kelet-európai külképviseleti vezetőkből álló társaságban sütötte el a rasszista viccet, amit feltehetően azóta is bán. Amikor észrevett egy fekete majmot a közelben, viccelődve azt mondta a többi diplomatának „az afrikaiak csatlakoztak hozzánk”, arra utalva, hogy a majom az afrikai küldöttség képviselője.

Az eset április 26-án történt. A román külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy a nagykövetet június 8-án sürgősen hazarendelték, továbbá kijelentették, szerintük minden rasszista viselkedés vagy megjegyzés teljességgel elfogadhatatlan. A diplomata írásban kért bocsánatot megjegyzése miatt. 

Bukarest reméli, hogy „ez az elszigetelt epizód nem érinti Románia és az afrikai kontinens országai közötti kapcsolatokat” – közölték az afrikai országok bukaresti nagyköveteivel pénteken.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató