2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Ismét Magyarország ellen hergel Szlovákia "magyar" miniszterelnöke

Ódor Lajos, Szlovákia első magyar miniszterelnöke interjút adott az Újszónak.

„Szerintem az, hogy magyar nemzetiségű személyt nevezzenek ki miniszterelnökké, húsz, vagy harminc éve lehetetlen lett volna Szlovákiában. Most azonban úgy tűnik, senkinek nincs ezzel túl nagy problémája”

– fogalmazott. Ódor elmondta azt is, az őt kinevező Zuzana Čaputovának elmondta, hogy magyar, de „ő meg is örült neki, hiszen úgy vélte, minél színesebb a kormány, annál jobb”. 

Az interjúztató feltette Ódornak azt a kérdést is, tervezik-e a magyar nyelvnek a szlovákkal való egyenrangúsítását, erre azonban Ódor azt mondta, ez a kérdés még nem volt napirenden a kormányban.

„Én úgy látom, mindenképpen jó jel, nekem, mint a kisebbség tagjának is, hogy már nem akkora kérdés Szlovákiában, milyen a miniszterelnök nemzetisége” - válaszolta Ódor.

Ódor arról is beszélt, van, aki úgy gondolja, ha az ukránok nem védekeznének, nem lenne háború, „de gondoljunk bele, ha valaki erőszak áldozatául esik, annak sem mondanánk, hogy ne ellenkezzen, mert gyorsabban túl lesz a megerőszakoláson”.

Magyarország a NATO-tól eltérő háborús álláspontjáról Ódor azt mondta,

„ha valaki elég sokáig foglal el a NATO vélekedésével szembeni álláspontot, akkor egy idő után a többiek megkérdőjelezik, hogy az érintett állam miért tagja a szövetségnek”

– mondta.

„Ha nem segítünk, és az oroszok itt lesznek a keleti határunk túloldalán, akkor nem a GDP két százalékát fogjuk majd védelemre fordítani, ahogy azt jelenleg kell, hanem talán akár négyet, ötöt”, tette hozzá Ódor.

Szlovákiában szeptember 30-ra tűzték ki az előrehozott parlamenti választások időpontját, írja az MTI.

Az előrehozott parlamenti választások kitűzésére amiatt került sor, hogy tavaly decemberben – a korábban a kormánykoalíció részét alkotó liberálisok által benyújtott bizalmatlansági indítványról tartott szavazáson – megbukott Eduard Heger szeptembertől kisebbségben kormányzó kabinetje. A kormány bukása után Zuzana Caputová államfő megbízása alapján a Heger-kabinet ügyvezető kormányként látta el feladatait, egészen májusig, amikor Eduard Heger a felmentését kérte az államfőtől.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató