2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Putyin: megkezdődött az ukrán offenzíva, de egyik területen sem érték el céljaikat

Megkezdődött az ukrán offenzíva, amit a stratégiai tartalékaik felhasználása is bizonyít – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök.

AZ UKRÁN FEGYVERES ERŐK EGYIK TERÜLETEN SEM ÉRTÉK EL CÉLJAIKAT AZ OROSZ KATONÁK BÁTORSÁGÁNAK ÉS A CSAPATOK HELYES SZERVEZÉSÉNEK KÖSZÖNHETŐEN – HANGSÚLYOZTA AZ ÁLLAMFŐ.

Kijelenthetjük, hogy a Kijev által vállalt ellentámadás minden kísérlete kudarcot vallott, de az ukrán erők támadási potenciálja továbbra is megmaradt – mondta Putyin. Elmondása szerint az ukrán fegyveres erők az elmúlt napokban jelentős, a “klasszikus” számot meghaladó veszteségeket szenvedtek el.


Szergej Sojgu védelmi miniszter szerint a speciálisan kiképzett ukrán tartalékosoknak csütörtök este nem sikerült áttörniük az orosz védelmet Zaporozsje térségében. Kijev összesen 945 katonát, 33 harckocsit, 28 gyalogsági harcjárművet, 38 páncélozott harcjárművet, három Krab önjáró tüzérségi egységet és más fegyvereket veszített az elmúlt napon.

A német Bild is beszámolt a sikertelen ellentámadásról:

Majd a Politico is erről írt:

Az orosz erők sikeresen visszaverik az ukrán fegyveres erők ellentámadását, ami nem könnyíti meg a helyzetet a kijevi kormánynak – írja a Politico című lap.

A lap szerint az interneten már megjelentek képek a megsemmisített német gyártmányú Leopard harckocsikról, amelyek feltehetően részt vettek az offenzívában. Emellett a közösségi médiában most videók keringenek megsemmisített, amerikai gyártmányú Bradley gyalogsági harcjárművekről.

“AZ INTERNETEN MÁS KÉPEK IS KERINGENEK MEGSEMMISÜLT VAGY ELHAGYOTT PÁNCÉLOZOTT JÁRMŰVEKRŐL, AMI AZT JELENTI, HOGY AZ UKRÁN ELŐRENYOMULÁS MÁRIS JELENTŐS ELLENÁLLÁSBA ÜTKÖZÖTT” – ÍRTA A LAP.

“Korai – még nagyon korai – szakaszban van a hadjárat. De a képek azt jelzik, hogy a gépesített háború nem lesz olyan könnyű Ukrajna számára, és az oroszok egyelőre sikerrel verik vissza az ellentámadást” – áll a cikkben.

A Bloomberg szerint a Nyugat elismeri az ukrán hadsereg által elszenvedett hatalmas veszteségeket. Közben a Politico magas rangú amerikai tisztségviselőkre hivatkozva azt írta, hogy Kijev jövőbeni támogatása az ellentámadás sikerétől függ.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató