2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Zelenszkij kérdőre vonta a Vöröskeresztet a kahovkai szerencsétlenség kapcsán

Az ukrán elnök kijelentette: ha nincs nemzetközi szervezet a Herszon régióban található katasztrófa sújtotta övezetben, az azt jelenti, hogy egyáltalán nem is létezik, ami azt jelenti, hogy hatástalan.



 Most világos és gyors reakcióra van szükségünk a világ részéről arra, ami Herszon régióban történik, közölte Volodimir Zelenszkij elnök egy videóüzenetben június 7-én.

„MÉG AZT SEM LEHET BIZTOSAN MEGÁLLAPÍTANI, HOGY HERSZON RÉGIÓ IDEIGLENESEN MEGSZÁLLT TERÜLETÉN HÁNY EMBER HALHAT MEG MENTÉS, IVÓVÍZ, ÉLELEM, ORVOSI SEGÍTSÉG NÉLKÜL. KATONAI ÉS SPECIÁLIS SZOLGÁLATAINK A LEHETŐSÉGEKHEZ MÉRTEN MENTIK AZ EMBEREKET”

– mondta az államfő, aki azt hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nagyszabású erőfeszítésekre van szükség.

„Szükséges, hogy a nemzetközi szervezetek – például a Nemzetközi Vöröskereszt – azonnal csatlakozzanak a mentőakcióhoz, és segítsék az embereket – mondta Zelenszkij. Ha most nincs a nemzetközi szervezet a katasztrófa övezetében, az azt jelenti, hogy egyáltalán nem létinek, vagyis tevékenysége hatástalan.

Az Ukrán Vöröskereszt ma reagált Zelenszkij bírálatára, biztosított róla, hogy közölte tevékenységét az Állami Sürgősségi Szolgálattal, az Országos Rendőrséggel és más központi és helyi hatóságokkal hangolja össze.

„MIUTÁN AZ OROSZ CSAPATOK FELROBBANTOTTÁK A KAHOVKAI ERŐMŰ GÁTJÁT, AZ UKRÁN VÖRÖSKERESZT ÖNKÉNTESEI AZONNAL MEGKEZDTÉK AZ EMBEREK – KÖZTÜK A MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK – EVAKUÁLÁSÁT AZ UKRÁN KORMÁNY IRÁNYÍTÁSA ALÁ TARTOZÓ TERÜLETEKRŐL. A KIÜRÍTÉST AZ UKRÁN ÁLLAMI SÜRGŐSSÉGI SZOLGÁLATTAL ÉS AZ UKRÁN NEMZETI RENDŐRSÉGGEL KÖZÖSEN HAJTOTTÁK VÉGRE”

– áll a közleményben. Jelezték, hogy több mint 50 önkéntesük a mentőszolgálatokkal együtt folytatja az emberek evakuálását, mostanra már 140-et, akik többsége mozgáskorlátozott. Átmeneti szállásra küldték őket, és megszervezték az élelmiszer és ivóvíz szállítását.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató