2024. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon25°14°

Óriásit égett Merkel: Orbán is kinevette, amit a Balatonról mondott

Berlin – Megvolt az Orbán-Merkel találkozó talán "legviccesebb" jelenete.

Megmosolyogtatta Merkel nyelvbotlása Orbán Viktort! A német kancellár hosszú próbálkozás után tudta csak megdicsérni a magyar tengert. Még a miniszterelnök is elmosolyodott, azt nem tudni, hogy kínjában vagy valóban tetszett neki a dolog.

Arról beszéltek a két ország jó kapcsolatát firtatva, hogy milyen jó, hogy a Balatonra ennyi német jár. Csakhogy a Balatont (Plattensee) harmadszorra sikerült kimondani: először "Balkánt-tavat" (Balkansee) dicsért, majd javításában a "Bajkál-tavat" emlegette, végül harmadszorra sikerült elismernie Merkelnek a Balatont is. Mindezt a magyar miniszterelnök széles mosollyal nyugtázta.

Berlinben tárgyalt Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön. "A migráció kapcsán világossá vált, amit eddig is tudtunk: a német és a magyar kormány máshonnan nézi a világot, így másképpen is értékeli a helyzetet" – szögezte le a magyar kormányfő.

"Intenzív vitát folytattunk Orbán Viktor miniszterelnök úrral, de a bilaterális kapcsolataink kiválóak, különösen a gazdaság területén" – mondta Angela Merkel német kancellár a magyar kormányfővel való találkozóját követő közös sajtótájékoztatón. Emlékeztetett: a német-magyar gazdasági kapcsolatok volumene éves szinte az 50 milliárd eurót is eléri. A technológia és a kutatás területén Németország szeretné szorosabbá tenni az együttműködést Magyarországgal, különösen az autógyártás kapcsán, hangsúlyozta Angela Merkel.

Kitért a migráció kérdésére is. Elismerte, hogy a két ország elképzelései merőben eltérnek, de kiemelte, hogy jó az együttműködés a Frontex és a kibocsátó országokban folytatott segélyezés tekintetében. Ha véleményeink különbözőek is, fontos, hogy a párbeszéd megmaradjon – fogalmazott a kancellár.

Orbán Viktor szerint baráti hangvételben zajlott a megbeszélés. Németországban is tisztában vannak vele, hogy Magyarország egy munkaalapú gazdaságot épít, melynek célja a teljes foglalkoztatottság elérése, amihez a német-magyar gazdasági együttműködés sokat tesz hozzá, mutatott rá a miniszterelnök.

Elmondta, hogy az együttműködés a védelmi szektor területén is szóba került. Emlékeztetett, hogy Magyarország már az elsők között szorgalmazta a közös európai védelmi képességek kiépítését és az ezt kiszolgáló ipar megerősítését.

"Nem értünk egyet, de közös megoldáson dolgozunk"

A migráció kapcsán világossá vált, amit eddig is tudtunk: a német és a magyar kormány máshonnan nézi a világot, így másképpen is értékeli a helyzetet – szögezte le Orbán Viktor. Kiemelte ugyanakkor, hogy mindezek ellenére együttműködésre törekszünk. Magyarország déli határai egész Európát védeni fogják a jövőben is, biztosította német kollégáját a magyar kormányfő.

A miniszterelnök szerint Magyarország óriási terhet vesz le Németország válláról azzal, hogy megakadályozta, hogy bárki a törvények megkerülésével lépjen be Magyarország területére. Magyarország álláspontja a migráció tekintetében évek óta változatlan, és ezt mindig őszintén, egyenesen el is mondta, fűzte hozzá Orbán Viktor.

Magyarország azért épített kerítést a déli határára, hogy visszanyerje az ellenőrzést a saját területe felett – emlékeztetett.

A kormányfő hangsúlyozta: jogi természetű vita van kibontakozóban arról, hogy nem Magyarország az első belépési pont az Európai Unió területére, hanem leginkább Görögország. Ezért Magyarország szerint Németországnak Görögországba kell visszaküldeni az embereket, és „készen állunk megvitatni ezt a hosszú vitát” – fűzte hozzá

A kormányfő szerint Magyarország méltánytalannak érzi, hogy gyakran a szolidaritás hiányával vádolják, holott komoly szolidaritásról tesz tanúságot a déli határ védelmével. Kijelentette: napi 24 órában nyolcezer ember fegyverrel védi a déli határt, amelyen ha belépnének a migránsok, azonnal Németországba mennének. Naponta 4-5 ezer migráns érkezne Németországba a határvédelem hiányában, ezért ez komoly szolidaritást jelent Magyarország részéről.

Merkel: fogadni kell a "menekülteket", nincs más út

Merkel szerint védjük a határokat, ne engedjük az illegális migrációt és az embercsempészetet, de "fogadni kell a menekülteket", ez a török-EU-s megegyezés miatt is szükséges. Vannak különbségek a hotspotok tekintetében. Ha viszont egyáltalán nem tudnak Európába jönni legális módon Afrikából, nehéz lenne tárgyalni a kontinenssel.

Forrás: Blikk, Kuruc.info
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató