2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Agyhalál, tömegnyomor, pánik, rongyrázás – Dübörög a Black Friday

Őrültek háza, pánikhangulat, tömegnyomor. Röviden így értékelhető az Egyesült Államokból érkező novemberi akcióhurrikán, vagyis a Black Friday (Fekete Péntek). Noha Magyarországon még gyerekcipőben jár (szerencsére), Amerikában már hagyomány szerint a hálaadást követő első pénteken (idén november 23-án) 70-80, vagy akár 90 százalékkal leértékelt termékekért szállhatnak harcba az eltökélt vásárlók. Mert ezen a napon nincs is más feladata az embernek, mint őrült költekezésbe kezdeni, haszontalan holmikat vásárolni és csak remélni, hogy épségben kijutnak majd a halomnyi bevásárlózacskókkal az ominózus multiplazákból,- írja a pestisracok.hu.
Kétségtelen, az akcióhullámból az üzletek profitálnak a legtöbbet, amelyek észrevétlenül aggatják ránk a “kihasználtak” feliratú táblát, mi pedig mosolyogva bólogatunk mindehhez. Mert – ha jobban belegondolunk – mikor lesz újra lehetőségünk hozzájutni egy méglaposabb televízióhoz, egy pillekönnyű laptophoz, vagy a százhetvenkilencedik ugyanolyan pulóverhez? Igaz, van otthon lapostévé, de ismerjük el, ez eggyel újabb kiadás; bár laptopunk is van, ami szuperül funkcionál, de ez a boltban lévő letisztultabbnak néz ki; a százhetvenkilencedik pulcsi? Az valóban nem kell, dehát annyira olcsó az eredeti árához képest, hogy lehetetlen a boltban hagyni.

Black Friday – MTI/EPA

Bár Magyarországon több olyan bolttal és webshoppal is találkozhattunk, ahol már november eleje óta tartanak a leárazások, mégis a nagyobb üzletek (Amerikához hasonlóan) erre a napra időzítették a bombarobbanást, ami a tavalyi Fekete Péntekhez hasonlóan túlszárnyalt minden várt statisztikát. Hazánkban reggel 7 órakor indult el az eMAG Black Friday-akciója, amely az első két órában mintegy 625 ezer látogatót vonzott. A leggyorsabban a notebookok fogytak, volt olyan számítógép, amelyikből 34 másodperc alatt  csaknem 175 darabnak lett gazdája.
Az előző év legkapósabb termékei között szerepelt a Microsofft Xbox One Slim játékkonzol (500 GB, fehér), amelyből 250 darab alig egy perc talált gazdára. Nagy volt a kereslet az iPhone 5SE iránt is, ebből 200 darabot alig 2 perc alatt vettek meg. A rekordot azonban az Asus X751NA-TY023T notebook állította fel. Mindössze 34 másodperc kellett ahhoz, hogy elfogyjon mind a 250 darab. Black Friday keretében vásárolni tervező magyarok 83 százaléka karácsonyi ajándékokat is akart vásárolni idén. A teljes lakosság 40 százaléka vásárolt már valaha a black friday-en, akiknek háromnegyede visszatérő vásárló – derül ki a Cofidis Hitel Monitorországos reprezentatív kutatás friss adataiból.
A Black Friday közönsége nagyrészt webshopban tervezte a vásárlást (64 százalék). Ők elsősorban az aktuális havi jövedelmükből költenek (60 százalék), és bár kevesebben vesznek részt a black friday akcióban, mint karácsonyi ajándék beszerzésben, de akik igen, azok többet költenek, átlagosan 42 500 Ft-ot. A GKI Digital mérései szerint az idei november 16. és december 21. közötti 6 hetes ünnepi időszak online kiskereskedelmi forgalma összességében 16-17 százalékkal múlja majd felül a tavalyi szezon eredményeit. Az online kisker forgalma idén biztosan átlépi a 400 milliárd forintot. A Black Friday akciók során több mint 1 millió rendelés érkezhet a webáruházakhoz, melyek összértéke meghaladhatja a 40 milliárd forintot is.

Fotó: MTL Blog

Az Egyesült Államokban várhatóan 4,8 százalékkal növekednek majd a fekete pénteki eladások. Az IBM kutatása szerint a ruházat és az ékszerek lesznek a főszereplők. A digitális eszközök eladása már novemberben 16,7 százalékot ugrott az előző évihez képest. A leginkább a Nintendo játékkonzolokat, az Amazon Fire TV-t és az Amazon Echo okoshangfalakat vitték. A Deloitte előrejelzése szerint ezermilliárd dollárt fognak elkölteni az amerikaiak, akik közül egyre többen vásárolnak az interneten, így ezen a területen is jelentős, 22 százalékos növekedés várható, és a tavalyi 110 milliárd dollárról 134 milliárd dollárra is ugorhat az online bevétel. Az átlagos amerikai háztartás 1500 dollárt szán a Fekete Péntekre.

HALÁLOS ÁLDOZATA IS VOLT A BLACK FRIDAYNEK

Amikor a West Balkán nevét említjük, mindannyian összeborzongunk egy kicsit. Félelmetes belegondolni, hogy Amerikában ezt az “élményt” évről évre megtapasztalhatja az őrült akcióhullámok során a vásárló. 2008-ban New Yorkban Black Friday alkalmával több mint 2000 ember várakozott hajnali 5 órakor a helyi Wal-Mart áruház előtt órák óta, majd amikor végre kinyitották az üzletet, az irányíthatatlan tömeg kitörte és rányomta az ajtót az egyik eladóra, akit helyben halálra tapostak.

Fotó: Youtube.com

ÁTVERÉSEK FELSŐFOKON

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tavaly  azért büntetett 20 millió forintra egy vállalkozást, mert a Black Friday kampányában azt ígérte a fogyasztóknak – például a „Több száz termék vár rád csak egy napon át akár 70 százalék kedvezménnyel!” szlogennel -, hogy az akcióban nagymértékű kedvezménnyel érhetők el termékei. Ezzel szemben a kereskedő hirdetéseiben megjelölt kedvezmény kizárólag olyan árucikkeknél volt elérhető, amelyek sem átlagáruk, sem pedig a jellegük alapján nem voltak tipikus termékeknek tekinthetők és a teljes kínálat kevesebb, mint 1 százaléka volt elérhető a reklámokban megjelölt, „akár 70 százalékos” kedvezménnyel.A Black Friday, pont mint az összes többi fogyasztóra gyakorolt agymosás egyetlen célja, hogy időstől a fiatalig, szerényebbtől a jómódúig mindenki számára kecsegtető ajánlatokat hozzon, amikre szinte képtelenség nemet mondani. A karácsony előtti időszakban eluralkodó vásárlási láz pedig mára vitathatatlan velejárója lett az ünnepnek, így nem csoda, hogy kereskedők ezrei kapnak a kínálkozó alkalmon, még ha egy-két kereskedés nem is engedhetné meg magának. Ilyenkor kerül elő a már jól bevált kártya, a lehúzás, a színtiszta átverés. Az ilyen helyeken trükkösen eltüntetve az eredeti árat, felemelik azt akár 200 százalékra, ezt követően ebből vonják le a kecsegtető akciót, amiért okkal hihetjük, hogy fillérekért jutottunk hozzá termékeinkhez.

Fotó: The independent

És mit tegyünk, ha mégsem maradt több tízezer felesleges magyar forint a zsebünkben így november végéhez közeledve? Nincs miért aggódni, hiszen hamarosan jönnek az utolsó pillanatos karácsony előtti hirtelen árzuhanások, vagy az ünnepeket követő leértékelések, ahol a boltok újra előrukkolhatnak az évek óta eladhatatlan, ócska, vagy hibás holmijaikkal, amik így is úgy is gazdára találnak majd.Forrás: Pestisrácok.hu - Ambrus Petra, The Independent, Cofidis Hitel kutatás (via Index), CNN; Vezető kép: Getty Images
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató