2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

A svéd iskola betiltotta Szent Lúcia ünnepét

Betiltották egy svéd iskolában az évszázados hagyományokra visszanyúló Szent Lúcia, más néven Luca napjának ünnepét, de Muhammad próféta születésnapját megtartották – számolt be a Voice of Europe.

A svédországi Motala település iskolájában, a Kärrbackenben betiltották a keresztény hagyomány egyik ünnepét, Szent Lúcia napját. Az iskola igazgatója azzal magyarázta a változást, hogy

szeretnék elkerülni a megkülönböztetést, a sértő bánásmódot, és nem akarnak kizárni senkit.

Az igazgató szerint esélyegyenlőségi szempontból is jó megoldásnak tartják a keresztény hagyomány felszámolását az iskolában, mivel sok szülő erre az egy alkalomra vette meg a Luca-napi jelmezeket. Az intézményvezető úgy érzi, nem kényszerítheti a szülőket az öltözet megvételére. A hagyomány megszakításáról a szülők véleményét nem kérték ki.

Az egyik tanuló édesanyja, Ingrid Stewart a portálnak elmondta: feltételezi, hogy nem mindenki érzi jól magát Szent Lúcia ünnepén. Az iskola azonban nemcsak a hagyomány felszámolásáról nem tájékoztatta a szülőket, hanem arról sem, hogy a múlt héten

megtartották Muhammad próféta születésnapját.

Sokan úgy vélekednek az esetről, hogy ez az előjele a karácsony alkalmazkodásának az Iszlámhoz. Nemrég a terrortámadások elkerülése érdekében Malmőben is betontömböket helyeztek ki a karácsonyi vásár védelme érdekében.

Forrás: Voice of Europe nyomán Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató