2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Három unatkozó kamasz gyújtotta fel a Ráday utcai kollégiumot, ahol egy négygyermekes családapa halt meg a tűzben

Gyújtogatás miatt égett ki a Károli Gáspár Református Egyetem fővárosi, a IX. kerületben található Ráday utcai kollégiuma, ahol egy középkorú férfi életét veszítette a tűzben – közölte Budapest rendőrfőkapitánya pénteken, budapesti sajtótájékoztatóján. Terdik Tamás beszámolója szerint csütörtökön egy tizenhat és két tizenöt éves fiút vettek őrizetbe a fővárosban, akik beismerő vallomást tettek. A fiatalok heccből indultak el gyújtogatni, és szabadlábon védekeznek a közveszélyokozás miatt ellenük indított eljárásban.

A tragédia áldozata egy negyvenhét éves veszprémi férfi, aki négy gyermeket nevelt.

Egy tizenhat és két tizenöt éves fiút vettek őrizetbe csütörtökön a fővárosban a nyolc nappal ezelőtti, IX. kerületi tűzvész miatt, miután bizonyossá vált, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem Ráday utcai kollégiumában bekövetkezett, egy halálos áldozatot követelő katasztrófát gyújtogatás okozta

– közölte pénteki sajtótájékoztatóján a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője.

Terdik Tamás a részletekről elmondta, hogy a fiatalok egyikük családjának lakásában időztek, amikor elhatározták, hogy elindulnak felgyújtani valamit. Elindultak otthonról, majd körömlakk-lemosót vásároltak a kétszáz forintjukból, hogy azzal majd könnyebb lesz tüzet előidézni. Először egy kukát szemeltek ki, majd a kollégium falának támasztva egy nagyobb szivacsmatracot vettek észre, és azt gyújtották fel.

A rendkívül gyorsan terjedő tűz hamarosan átterjedt az egész épületrészre, ahol a tűzvészben elhunyt férfi vendégként a szobájában tartózkodott. Terdik Tamás elmondta, hogy a közveszélyokozással meggyanúsított fiúk beismerő vallomást tettek, megbánták tettüket, az eljárásban szabadlábon védekezhetnek. Az ezredes a PestiSrácok.hu kérdésére hozzátette, hogy a fiatalok felkutatásához, elfogásához a rendkívül széles körű adatgyűjtés vezetett.

A sajtótájékoztatón Palotás Zsolt Gábor, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának szakmai helyettese arról számolt be, hogy a tűzoltók a riasztás után nyolc percen belül a kollégiumnál voltak, ahol először rendkívül erős, négyes fokozatú tűz oltását kezdték meg, amely hamarosan ötösre, a besorolási skála legmagasabb értékére erősödött. Az elsődleges vizsgálat rövid idő alatt feltárta, hogy gyújtogatás előzte meg a történteket; jelenleg öt szakértő bevonásával végeznek széles körű tűzvizsgálatot a szakemberek.

Palotás ezredes a PestiSrácok.hu kérdésére elmondta, hogy szokatlanul heves, nagyon gyorsan terjedő tűz a szerencsétlen körülmények összhatása miatt alakult ki: a falnak támasztott szivacs egy használaton kívüli ajtót takart, amelynek furatain a lángoló körömlakk-lemosó befolyt az épületbe, ott száraz, jól éghető anyagokat gyújtva fel. A helyszín egy ugyancsak használaton kívüli lépcsőház alja volt, amelynek tetején a nyitva hagyott tetőablak miatt kéményhatás alakult ki, amely pillanatok alatt lángba borította az épületet.

Forrás: PestiSrácok
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató