2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Norvégia: iszlám félholdas logóval kampányol a Coca-Cola, hogy hirdessék a sokszínűség és a befogadás fontosságát

A Coca-Cola marketingkampányt indít Norvégiában ramadánkor, amelyben iszlám félholdba helyezve ábrázolja a márka logóját. Egy neoliberális marketing szakember szerint ezzel "a vállalat kihívás elé állítja azokat, akik szkeptikusak az iszlámmal szemben.” 

A kampány célcsoportja valójában nem kizárólag a Norvégiában élő muszlim közösség, hanem az őslakosok is: a vállalat szerint szeretnék megmutatni, hogy

egyértelműen kiállnak a "sokszínűség" és a "befogadás" mellett, és azt is, hogy ezek milyen fontos dolgok a társadalom számára.

A cég marketing menedzsere azt is elmondta, hogy

a muszlimokkal együtt szeretnék megünnepelni a ramadánt.

Vlad Tepesblog iszlámkritikus portál ezt a megjegyzést fűzte Nina Marianne Iversen, a BI marketing professzora fényképéhez:

"Mosolygó női dimmi" (iszlámnak behódolt hitetlen).

Iversen a Dagbladet cikkében ugyanis így elemzi a kampányt:

fgfg

A Coca-Cola kihívás elé állítja az iszlámmal kapcsolatos sztereotípiákat és azokat, akik szkeptikusak az iszlámmal szemben.” 

Az alábbiakban a norvég Dagbladet napilap cikkének magyar fordítása olvasható. Erőteljes globalista agymosás, biztonsági öveket bekapcsolni.

"Az iszlám-kampány felkavarja a közvéleményt - ami kockázatos

A Coca-Cola új kampánya a norvégiai muszlimokat célozza meg.

A  Coca-Cola ezen a héten nagy kampányt indít az ország egész területén az iszlám ramadáni böjttel kapcsolatban. A reklámplakátokon a jól ismert logót egy új formában fogjuk látni - nevezetesen a félholddal, az iszlám fontos jelképével.

Miért teszi mindezt a vállalat?

„A muszlim országokban hosszú történelme van annak, hogy tartjuk a ramadánt - ugyanúgy, mint ahogy ebben az országban a karácsonyi kampányaink hagyományának. Most, első alkalmommal Norvégiában, a norvég muszlimokkal együtt szeretnénk megünnepelni a ramadánt,” - mondja Johanna Kosanovic, a Coca-Cola Norvégiáért felelős marketingmenedzsere.

[caption id="attachment_25007" align="aligncenter" width="200"] Hosszú történet: Johanna Kosanovic szerint a kampány egy hosszú történet folytatása, amelynek során a vállalat él a hatalmával, hogy hirdesse a sokszínűséget.[/caption]

A még több szénsavas ital eladása mellett mit szeretnének elérni ezzel a kampánnyal?

„Szeretnénk megmutatni, hogy egyértelműen kiállunk a sokszínűség mellett, és hogy az milyen fontos a társadalomnak. A sokszínűség és a befogadás mindig is fontos volt a Coca-Cola számára.

Sokan például nem tudják, hogy az 1950-es években aktívan részt vettünk a polgárjogi mozgalomban, és hogy a Coca-Cola volt az első, aki reklámkampányokban nőket szerepeltetett."

Vannak-e más terveik is arra, hogy a Coca-Cola-t más területeken is egy befogadó márkaként mutassák be, mint például a szexuális irányultság és hasonlók kapcsán?

Általánosságban elmondhatom, hogy nálunk hosszú története van annak, hogy pozitívan állunk hozzá a sokszínűséggel és a dzsenderek közötti egyenlőséggel kapcsolatos kérdésekhez. Az utóbbi idők egyik példája, hogy Norvégiában mi vagyunk a SHE konferencia fő partnere.

És Svédországban a női labdarúgást a világbajnoksággal összefüggésben ugyanannyi pénzzel támogatjuk, mint a férfi labdarúgást. Ezen túlmenően soha nem kommentáljuk a jövőben piacra kerülő termékek és kampányok terveit."

Mire várnak?

„Hiszünk abban, hogy a legtöbben osztoznak az olyan értékeinkben, mint a közösség és az öröm fontossága.

Tehát megértjük, hogy nem mindenki szeretné, ha aktívan kiállnánk a kulturális befogadásért. És ez alapvetően rendben van."

[caption id="attachment_25008" align="aligncenter" width="200"] Fatima Almanea (Ap) nagyon pozitívnak látja a Coca Cola kampányát.[/caption]

Nem bátorság

„Túl sokat nem tudok erről a kampányról, de nagyon pozitívnak tűnik” - mondja Fatima Almanea, a Munkáspárt önkormányzati tanácsának tagja.

Almanea úgy véli, hogy a vállalat egy célcsoportot szólít meg ezzel a gesztussal, és azt mondja, hogy ez az egyenlő bánásmód szemszögéből is vizsgálható:

„Ez egy kiváló módja az összes célcsoportról történő gondoskodásnak. Végtére is a Coca-Cola nagy karácsonyi kampányait mindenki ismeri, így csak természetes, hogy ilyen kezdeményezést tesznek.

„Az egyenlő bánásmód részeként is tekinthetünk erre. És akkor azt is remélhetjük, hogy ez növeli majd a kíváncsiságot és a tudatosságot."

"Nem, ez nem bátorság. És nem is kavar vitát. Nem azt mondom, hogy vitát kellene kavarnia, de még az is előfordulhat!"

„Meg kell dicsérnünk a Coca-Cola-t a nagyszerű marketingért” - tette hozzá mosolyogva.

[caption id="attachment_25009" align="aligncenter" width="200"] Kockázatos: Nina Marianne Iversen professzor szerint, a Coca-Cola nagyon „tøffe”[/caption]

Nina Marianne Iversen, a BI marketing professzora szerint a kampány érdekes:

„Nyilvánvaló, hogy a Coca-Cola mint márka szorosabb kapcsolatot kíván kialakítani a muszlimokkal. A kampány egy olyan csoportot céloz meg, amely böjtöl - és amikor végre ihatnak valamit, tudniuk kell, hogy van számukra bekészítve egy üveg Coca Cola."

„Egy másik indok a Coca-Cola számára, hogy felelősségteljes társadalmi szereplőként kívánják bemutatni magukat azzal, hogy a márkát összekapcsolják a sokszínűséggel és a befogadással” - mondja Iversen.

„Egy ilyen lépés kockázatos is lehet, mert összekapcsol egy ennyire bevezetett márkát olyan dolgokkal, amelyek sokakban negatív képzettársításokat és sztereotípiákat kelthetnek. A vállalat “tøff” (kemény, bevállalós), hogy ezt megteszi! Ezzel kihívás elé állítják az iszlámmal kapcsolatos sztereotípiákat és azokat, akik szkeptikusak az iszlámmal szemben.” - mondta a professzor a Dagbladetnek.

„Ne felejtsük el, hogy a termékek kiválasztásakor nem vagyunk olyan racionálisak, mint hisszük. Ezért nagyon fontos, hogy valakinek milyen képzettársításai kapcsolódnak egy márkához.” - mondja Iversen, és hozzáteszi:

„Ez egy rövid távú kampány, amely nagy figyelmet fog kelteni a Coca-Cola iránt. Amikor egy márka olyan híres, mint ez, valójában sok mindent megengedhet magának."

- írja a Dagbladet.

Forrás: Dzsihadfigyelo.blogstar.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató