2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

173 éve ezen a napon született gróf Apponyi Albert

Gróf Apponyi Albert 1921 májusában ünnepelte hetvenötödik születésnapját, és ezzel együtt közéleti tevékenységének ötvenedik évfordulóját. Életének e napján túláradó ünneplésnek volt tárgya.

A Nemzetgyűlés neki szentelte május 27-én tartott ülését; két beszéd hangzott el csupán ekkor: Rakovszky Istvánnak, a Ház akkori elnökének üdvözlő beszéde és Apponyi Albert nagyszerű köszönő szavai. A rákövetkező napon a Szent István-bazilikában, és a fővárosi Vigadóban vitéz nagybányai Horthy Miklós Kormányzó Úr, a főváros, a hadsereg, és az ország egész közönsége ünnepelte a "legnagyobb élő magyart”, aki nemes egyszerűséggel és csodálatos szerénységgel köszönte meg a nem várt és nem keresett ünneplést. Budapest székesfőváros az ünnep alkalmából díszpolgárává választotta és a róla elnevezett téren emléktáblát állított.

https://youtu.be/vnQf1jR9cRY

Nagyapponyi gróf dr. Apponyi Albert György (1846-1933) - politikus, miniszter, nagybirtokos, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Jászberény város aranymandátumos képviselője.

"Önök most megásták Magyarország sírját, de Magyarország ott lesz a temetésén mindazon országoknak, amelyek most itt megásták Magyarország sírját."

https://youtu.be/cEaAJvHezf0
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató