2024. május 19. - Ivó, Milán
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon24°13°

Áder János a csíksomlyói nyeregben reagált az úzvölgyi gyalázatra

"...ha megdobnak kővel, most nem az a jó válasz, hogy dobjunk vissza kenyérrel, hanem abból építsünk lépcsőt."

Áder János magyar köztársasági elnök a csíksomlyói nyeregben válaszolt az újságírók kérdéseire, ahol többek az úzvölgyi katonatemetőben történtekről is kifejtette az álláspontját.

„Ha három jelzővel kellene illetnem azt, ami történt az elmúlt héten, akkor az ami az Úz-völgyében történt, az kegyeletsértő, törvényt sértő és nemzetközi megállapodást sértő volt”- nyilatkozta az államfő.

Áder János kifejtette, hogy azok, akik kereszteket állítottak a katonatemetőben, azok a román állam törvényeit is megsértették, mivel korábban a román illetékes hatóságok és a honvédelmi minisztérium is elmondta, hogy semmilyen engedélyt nem adtak ki az építkezésre.

A magyar köztársasági elnök felemlegette, hogy Magyarország és Románia 2008-ban kötött egy nemzetközi megállapodást a hadisírok gondozásáról, és a magyar államfő szerint ennek a szerződésnek most több pontját is megsértették.

„Mélységesen erkölcstelen volt mindaz, ami történt, egy temetőben így viselkedni, vandál módra viselkedni, a kaput széttörni, az ott lévő békésen imádkozó embereket kővel megdobálni, civilizálatlan, nem európai országhoz méltó”

- mondta Áder János a csütörtöki Úz-völgyében történtekre reagálva.

A köztársasági elnök a jövővel kapcsolatban elmondta, hogy a csíksomlyói búcsú prédikációjának tanítása szerint, ha megdobnak kővel, most nem az a jó válasz, hogy dobjunk vissza kenyérrel, hanem abból építsünk lépcsőt.

A magyar köztársasági elnök kifejtette, hogy ha valóban nyugszanak ott román katonák és van ott üres parcella, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a dokumentáltan ott nyugvó román katonáknak a végtisztességet megadják és nekik emlékművet emeljenek, akkor az ellen senkinek, a magyaroknak sem lesz kifogása.

Áder elmondása szerint ugyanakkor be kell tartani a törvényeket, Romániának is be kell tartania a saját törvényeit, és be kell tartani a kétoldalú megállapodásokat is.

Forrás: MTI
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató