2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

„Vírusként terjed a nacionalizmus” – így indított az Európai Parlament új elnöke

Az Európai Parlament új elnöke David Sassoli (olasz szocialista) azt ígéri, hogy a párbeszéd a civil szervezetekkel az ő elnöksége alatt még nyitottabb lesz.

A strasbourgi plenáris ülésen a második fordulóban érvényesen leadott 667 szavazatból 345-öt kapott Sassoli. A 63 éves, egykori újságíró 2009 óta tagja az Európai Parlamentnek, az előző ciklusban ő volt az egyik alelnök.

Első deklarációja:

"Az ONG/civil szervezeteknek tudniuk kell, hogy az Európai Parlament mindig nyitva van előttük és a kapuit még jobban kitárjuk."

Megválasztását követő beszédében Sassoli arról beszélt, hogy az EU hatalmas kihívásokkal néz szembe, s ezek megoldása érdekében egységet kell mutatnia a sokszínűség megőrzése mellett. Az új elnök külön kitért a következő időszak szerinte legégetőbb problémáira, például a fiatalkori munkanélküliségre, a klímaváltozásra, a digitális forradalomra és a közös értékek megóvására az EU-n belül és kívül is.

Hozzátette, valós válaszokat kell adni az állampolgárok aggályaira, egyebek mellett nem lenne szabad tovább halasztani a dublini menekültügyi rendszer reformját.

Mint mondta, a konfliktusok, a megosztottság erősödése közepette az alapító atyák eszméit kell követni, félretéve az ellentéteket a béke és a fejlődés érdekében.

„VÍRUSKÉNT TERJED A NACIONALIZMUS, EZ DESTRUKTÍV KONFLIKTUSOKHOZ VEZETHET”

– figyelmeztetett.

Forrás: Napi.hu nyomán

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató